Lifestyle

U lipnju dobivamo na vremenu – jednu sekundu više !

Sve koji imaju problema s vremenom razveselit će vijest da ćemo u lipnju imati jednu sekundu više. IERS (International Earth Rotation and Reference Systems) objavio je kako će na kraju lipnja biti dodana cijela jedna sekunda po univerzalnom svjetskom vremenu. Prije prelaska u srpanj, službeno vrijeme biti će ’30. lipanj 2015., 23h 59m 60s”.


Radi se o fenomenu koji se naziva skok sekunde, a on se događa svakih nekoliko godina. Ovaj vremenski dar u svijetu događa se u lipnju ili prosincu kako bi se popravile male nepodudarnosti između atomskog sata i Zemljine rotacije. Od 1972. godine pa do sada skok sekunde dogodio se 25 puta, a zadnji je bio 30. lipnja 2012.

Skok sekunde stvorit će probleme na tržištu

Dok će nekima ova dodatna sekunda vremena biti od koristi, velike tvrtke i ekonomsko tržište dijeli zabrinutost zbog toga jer smatraju kako će doći do problema u sistemu. Mnogi smatraju kako se radi o događaju koji je daleki rođak Y2K, poznatijeg kao Year 2000 Problem koji je stvorio problem digitalnim i nedigitaliziranim podacima. Azijsko tržište izjavilo je kako će nastaviti raditi bez obzira na ovaj fenomen, dok američko planira limitirati trgovinu tijekom njega.

Dow Jones izvještava kako neka računala nisu programirana za skok sekunde, pa bi moglo doći do problema za trgovce. “Ti ljudi agoniziraju oko toga. To je prava gnjavaža.”, izjavio je, prema CNBC-u, za Dow JonesSteve Allen, programer i analitičar na kalifornijskom Sveučilištu.

Cijelo tržište mora potvrditi svoje planove kako će se nositi sa skokom sekunde, predviđa američka komisija za buduća robna trgovanja. Preostaje vidjeti hoće li ta sekunda viška stvoriti ozbiljne probleme ili će ostatku svijeta biti malen dar.


Tekst: telegram.hr

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close