Vijesti

U kojim zemljama žive najzdraviji ljudi?

Znatno drukčija klima, baš kao i higijenske navike, uz ostale faktore, neke zemlje stavljaju u posebnu skupinu.


Ne treba čuditi da zbog navedenih karakteristika na svijetu postoje lokacije na kojima ljudi teže obolijevaju.

Ipak, ne treba isključiti ni faktore poput dobi, genetskih obilježja, životnog stila i prehrambenih navika.

Bilo kako bilo, ovo je pet zemalja u kojima se stanovnici rijetko razbole.

Katar

Stanovnici Katra rijetko obolijevaju. Katarci imaju izuzetno jak i razvijen imunološki sustav. Jedino se time može opravdati ovaj fenomen. U ovoj zemlji je u prosjeku 7 liječnika na tisuću ljudi, a prosječna životna dob je 77 godina.

Norveška

Ovo je zemlja u kojoj se najviše troši na zdravstvenu skrb po glavi stanovnika. Ima jako razvijenu ekonomiju i njeni stanovnici imaju pristup najboljoj medicinskoj skrbi. Ne čudi stoga što se može izokrenuti jedna od najpoznatijih uzrečica: Novac ipak može kupiti gotovo sve.

Švicarska

Švicarska je treća zemlja na svijetu s najzdravijim stanovništvom. Razlog tome može se kriti u niskim temperaturama koje su karakteristične i za ovu zemlju. Stopa smrtnosti iznosi devet na tisuću stanovnika. Ipak, ono što iznenađuje jest činjenica da je potrošnja alkoholnih pića u ovoj zemlji za 73 posto veća od globalnog standarda, a 22% posto žena i 31% muškaraca u Švicarskoj su pušači. Ipak, unatoč ovim lošim navikama treća su najzdravija nacija na svijetu.

Luxembourg

Nakon Švicarske, ovo je zemlja u kojoj se najviše troši na zdravstvenu skrb stanovnika. Iako slovi za četvrtu zemlju na svijetu s najzdravijim stanovništvom, ono što kvari sliku jest svakako visoka stopa pretilih osoba i velikom potrošnjom alkoholnih pića.

Japan

Oko jedne četvrtine stanovništva starije je od 65 godina. Japanci često idu na kontrolne preglede, osigurana je odlična prenatalna skrb i kontrola zaraznih bolesti. Iako ove medicinske u sluge nisu besplatne, Japancima država olakšava “pokrivanjem” 70 posto vrijednosti medicinskih usluga. Veliku ulogu u dugovječnosti i zdravlju ovog naroda zasigurno ima i način života.


 

Tekst: vecernji.hr 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close