Europa

U Gospiću predstavljen projekt “Lička kapa” – za podršku udrugama u kriznim situacijama

U Gospiću je u utorak, 5. rujna 2022.predstavljen projekt Lička kapa – jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice, ukupne vrijednosti 454.025,44 kn (60.259,53 EUR).


Nositelj projekta je GTF – inicijativa za održivi rast, a partneri su Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Pčelice“ i Društvo „Naša djeca“ Grada Gospića. Projekt traje 15 mjeseci, a bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda u iznosu 385.921,62 kn (85 posto) (51.220,60 EUR) i Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu 68.103,82 kn (15 posto) (9.038,93 EUR).

Projekt je u ime nositelja predstavila Marry Ann Rukavina Cipetić, predsjednica GTF – Inicijative za održivi rast naglasivši da je cilj projekta Lička kapa jačanje kapaciteta OCD-ova kako bi mogli funkcionirati u kriznim situacijama te provoditi aktivnosti koje su prilagođene lokalnim problemima.

“To će se postići kroz različite edukacije koje će usavršiti i nadograditi već postojeće znanje o tome kako provoditi projekte te razviti usluge i sadržaje kako bi mogli što učinkovitije djelovati za dobrobit lokalne zajednice. Ciljana skupina projekta su OCD-ovi, a krajnji korisnici članovi udruga, drugi lokalni OCD-ovi, volonteri udruga, djeca s posebnim potrebama i njihove obitelji te lokalna zajednica”, istaknula je Mary Ann Rukavina Cipetić.

Marry Ann Rukavina Cipetić, predsjednica GTF – Inicijative za održivi rast
Marry Ann Rukavina Cipetić, predsjednica GTF – Inicijative za održivi rast

Tijekom projekta bit će uspostavljen centar „Lička kapa“ za jačanje kapaciteta OCD-a na području Like, održano deset radionica na temu jačanja kapaciteta, jedna radionica na temu Volonteri – menadžment i upravljanje, osam radionica za djecu s ruralnih područja, osam radionica za djecu s posebnim potrebama, šest radionica za socijalno isključene osobe, dvije edukacije za javne nastupe te tri sastanka/okrugla stola za rješavanje potreba djece, posebice s posebnim potrebama.

U ime partnera Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Pčelice“ govorila je Željka Šikić, naglasivši pritom:

Drago nam je da smo partneri na ovom izuzetnom projektu. Radujemo se svim aktivnostima koje će se provesti u sklopu projekta Lička kapa. Sam nam je naziv i zanimljiv i privlačan jer je njime naglasšena naša tradicija, ali su bitni i ljudi koji žive na ovom našem području. Posebno nas raduje da ima dosta aktivnosti koje su prilagođene djeci s teškoćama u razvoju i osjetljivim skupinama, jer koliko god da se radi, uvijek dobro dođe još dodatnih i aktivnosti, jačanje vještina, znanja i prenošenje informacija. Naravno, radujemo se i jačanju naših kapacitetas u udrugama. Koliko god radimo, koliko god stječemo iskustva, uvijek ima prostora za naučiti nešto novo i steći nova iskustva nova iskustva i nova znanja.”

Željka Šikić (Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Pčelice“) i Sanja Puškarić Delač (Društvo „Naša djeca“ Grada Gospića)
Željka Šikić (Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Pčelice“) i Sanja Puškarić Delač (Društvo „Naša djeca“ Grada Gospića)

Sanja Puškarić Delač iz Društva „Naša djeca“ Grada Gospića istaknula je:

Drago nam je da smo partneri na ovako hvalevrijednom projektu. Mi u manjim sredinama imamo problem i funkcioniranja samih udruga, ali isto tako i kapaciteta, nekih dodatnih edukacija, tako da smo iznimno sretni što sudjelujemo u ovom projektu što ćemo poboljšati svoj rad, a samim time i rad prema krajnjim korisnicima na svim edukacijama koje ćemo imati i kroz sva iskustva koje ćemo ovim projektom steći.”

Predstavljanju projekta su, osim nositelja i partnera, bili nazočni i brojni predstavnici ostalih udruga te predstavnici javnih ustanova.

 

Foto: PR

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close