Poljoprivreda

U češljanju tržnica našli više od pola tone sumnjivih šunki i delicija

U Velikom tjednu pred Uskrs šunke i druge mesne delicije glavna su roba koja se na tržnicama često nudi ispod pulta, po nižoj cijeni, bez papira, ali redovito ih prodaju kao “domaće”, “po starom receptu” i iz “provjerenog izvora”.


Roba je to jednostavno s crnog tržišta kojoj se ne može pratiti trag odakle je, tko ju je proizveo i na kraju je li sigurna za jesti. Kako je za net.hr potvrdio Državni inspektorat, Sanitarna i poljoprivredna inspekcija od početka ove godine pronašla je čak 641,27 kilograma raznih mesnih prerađevina te 639 komada jaja za koje nisu mogli utvrditi porijeklo.

Navode kako su proveli 94 inspekcijska nadzora, od čega je sanitarna inspekcija provela 70 nadzora, a poljoprivredna inspekcija 24.

Sve kontrole provedene su na tržnicama na malo i to u Osijeku, Našicama, Vinkovcima, Vukovaru, Novoj Gradiški, Okučanima, u Slavonskom Brodu, Požegi, Pakracu, Splitu, Zadru, Benkovačkom sajmu, u Šibeniku, Imotskom, Bjelovaru, u Velikoj Gorici, Kutini, Križevcima, Koprivnici, Zaboku, Ivancu, Đurđevcu, Čakovcu i Varaždinu.

Pod posebnom lupom u Zagrebu proveli su inspekciju na tržnicama Kvatrić, Jarun, Gajnice, Špansko, Utrina, Trešnjevka te Dolac.

“Nadzorima je utvrđena prodaja 641,27 kg mesnih prerađevina i 639 komada jaja za koje se nije moglo utvrditi da potječe iz registriranih ili odobrenih veterinarskih objekata. Takvu hranu su stavljali na tržište uglavnom OPG-ovi koji nisu registrirani odnosno odobreni za tu djelatnost ili fizičke osobe koje nemaju nikakvu registriranu djelatnost. U navedenim nadzorima nije se utvrdila roba iz uvoza”, odgovorili su iz Državnog inspektorata.

Prema propisima, takva hrana ne smije se prodavati. Ne zna se jesu li te mesne delicije bile opasne za zdravlje jer analize nisu napravili nego su jednostavno zabranili njihovu prodaju te je roba uništena.

“Zbog utvrđenih nesukladnosti u nadzorima donesena su 63 rješenja, naplaćene su 23 novčane kazne i pokrenuta 32 prekršajna postupka”, navode iz Inspektorata.

Inače, ako netko prodaje hranu za koju ne može dokazati porijeklo prijete mu kazne od 190 eura do 1990 eura, ovisno o tome stavlja li hranu na tržište fizička osoba koja obavlja djelatnost, obrtnik ili pravna osoba.

Nisu mogli odgovoriti kolika bi bila vrijednost robe koju su zatekli u prodaji na crno.

 

Foto: Pexels

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close