Vijesti

Tumor će se moći otkriti iz kapi krvi

Otkrivanja raka putem kapi krvi nova je metoda koju je nedavno otkrila grupa međunarodnih znanstvenika, a izvješće je objavljeno u časopisu Cancer Cell.


Istraživanje na 283 ispitanika pokazalo je da se temeljem analize RNK trombocita može ne samo detektirati i klasificirati tumor već i otkriti njegova lokacija u tijelu, i to sa 96-postotnom sigurnošću.

Istraživači vjeruju kako će ovim testom dijagnoza biti moguća u ranijoj fazi, što povećava izglede za liječenje, te da bi tzv. tekuća biopsija mogla zamijeniti invazivno uzimanje tkiva.

– Otkriće je važno, obećavajuće, no vjerujem da će se još neko dulje vrijeme raditi na razrađivanju ove metode. Ne vjerujem da može zamijeniti patohistološku dijagnostiku, bar zasad – kaže doc. dr. Vesna Ramljak, pročelnica Zavoda za kliničku citologiju Klinike za tumore.

Jer, podsjeća, sigurna dijagnostika temelji se na primjeni metoda koje su još uvijek zlatni standard.

– Budućnost medicine je u personaliziranju, što znači da bi svaki pacijent imao individualizirani pristup u liječenju. Vjerojatno će se u skoroj budućnosti te visokosofisticirane analitičke metode omogućiti propisivanje lijeka prema farmakogenetskom profilu bolesnika uz očekivane humane i medicinsko-ekonomske pozitivne rezultate. Ovakve sofisticiranije metode služit će nam ponajprije u praćenju tijeka bolesti, tj. odgovoru na terapiju te otkrivanju mogućeg povratka bolesti – kaže dr. V. Ramljak.


 

Tekst: vecernji.hr 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close