Događanja

Treći međunarodni Izlog suvremenog zvuka od 6. do 9. svibnja u prostorima SC – a

Treći međunarodni festival Izlog suvremenog zvuka , koji se održava od 6. do 9. svibnja u prostorima Studentskog centra u Zagrebu, kroz četiri dana predstavit će 80 zanimljivih i umjetnički kvalitetnih imena suvremene glazbene scene i njihove poetike, neopterećeno žanrovskim ograničenjima i formalnim okvirima.


Rad sudionika iz deset zemalja bit će predstavljen kroz tridesetak programa: koncerte, predavanja, audiovizualne projekte, umjetnička akustička istraživanja, rezidencije i razgovore s autorima.

Kratko, ali intenzivno zvučno putovanje ove godine započinje koncertom saksofonističkog Papandopulo kvarteta, koji se profilirao u jedan od najaktivnijih i najposvećenijih domaćih ansambala kojima je u fokusu suvremena glazba.

Osim dosadašnjih festivalskih prostora, Teatra &TD, MM centra i Galerije SC, ovogodišnji Izlog donosi i program u obnovljenom Francuskom paviljonu, čija je specifična akustika vrlo inspirativna i upravo savršena za site-specific glazbene projekte koji ju uzimaju kao polazište i/ili važan konstitutivni element svog umjetničkog rada.

U Francuskom će paviljonu biti izvedeno kultno i ključno djelo eksperimentalne glazbe I am sitting in a room kojime je Alvin Lucier još 1969. godine započeo akustičko istraživanje rezonantnih frekvencija prostora i njihovu upotrebu u muzičkom djelu. Skladatelj i sound artist Gerriet K. Sharma izvest će kompozicije za IEM ikosaedralni zvučnik, novi muzički instrument na čijem je razvoju radio s akustičarom Franzom Zotterom i drugim inženjerima na Institutu za elektroničku glazbu i akustiku u Grazu.

Nastavno na umjetničko akustičko istraživanje realizirano u prosincu 2014. u sklopu Velesajma kulture, Izlog će u popodnevnim satima otvoriti vrata Francuskog paviljona za akustičko istraživanje kroz kraće improvizacije gitarista i elektroničara Miodraga Gladovića i vokalnog ansambla Antiphonus.

U ovogodišnjem Eksperimentalnom ansamblu Muzičkog salona pod umjetničkim vodstvom britanskog trombonista i skladatelja Hilaryja Jefferyja sudjelovat će glazbenici iz Hrvatske, Japana, Australije i Mađarske, a osim studenata Muzičke akademije u Zagrebu predstavit će se i studenti Umjetničke akademije u Splitu, Akademije umetnosti Novi Sad, Akademije za glasbo u Ljubljani, te Musikhochschule u Stuttgartu.

Uz pomoć Austrijskog kulturnog foruma koji ove godine slavi 60 godina svog postojanja i austrijskog Muzičkog informativnog centra Izlog ugošćuje skladatelja, audiovizualnog umjetnika i istraživača Marka Cicilianija, iznimnu violinisticuBarbaru Lüneburg, ruskog skladatelja i improvizatora s austrijskom adresom Alexandra Chernyshkova, te violončelisticu Katharinu Gross.

Iz susjedne Srbije dolaze Ansambl Studio 6 i članovi Improve2 kolektiva – glazbenici koji su izuzetno aktivni na srpskoj suvremenoj glazbenoj sceni, ne samo kao autori i izvođači, već i kao inicijatori i organizatori, te su kroz istoimenu seriju koncerata ImprovE2 stvorili važnu platformu za predstavljanje domaćih i međunarodnih improvizatora i eksperimentatora, a koja danas zauzima ključno mjesto na izvaninstitucionalnoj beogradskoj glazbenoj sceni.

U suradnji s Multimedijalnim institutom predstavlja se pijanist Reinhold Friedl, osnivač jedne od najutjecajnijih suvremenih glazbenih skupina Zeitkratzer, a suradnja s Hrvatskom radiotelevizijom ove godine osim snimanja i praćenja festivalskog programa donosi i specijalno izdanje emisije Putovi hrvatske glazbe koja će se emitirati uživo iz Teatra &TD.

Udaraljkaši Kaja Farszky i Josip Konfic, te elektroničar Nenad Sinkauz, zaobilazeći klasičnu poziciju scene, bave se vremenskim, zvučnim i fizičkim prostorom, pretvarajući veliku dvoranu Teatra &TD u dio instrumentarija projektathrough & out of space.

Zadnje će večeri Izloga zazvučati i znak &TD, novi instrument na krovu u atriju, za kojega kompozicije pripremaju skladatelji Arnold Marinissen i Hugo Morales Murguia, te udaraljkaši Kaja Farszky, Ryoko Imai i Josip Konfic.

Ulaz na sva festivalska događanja je besplatan.


Tekst: jutarnji.hr

Foto: sczg.unizg.hr
 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close