Događanja

Tko je bila Mala od Caske? Priča o djevojčici iz srednjovjekovne Novalje

VRIJEDAN ARHEOLOŠKI NALAZ

Dokumentarni film Hrt-a “Zapisano u kostima: Mala od Caske” donosi priču o vrijednom arheološkom nalazu iz Novalje –  ukopu djevojčice koja je pripadala višem društvenom sloju ranog srednjeg vijeka.


Djevojčica je pokopana s iznimno vrijednim nakitom odnosno ogrlicom i naušnicom kakve su u to doba imale Hrvatice.

Hrvatski forenzičari uspjeli su utvrditi čak i kako je izgledala te da je najvjerojatnije umrla od zarazne bolesti, možda meningitisa.

“U grobu broj 7 arheolozi su pronašli kostur djevojčice koja po njihovim procjenama ne bi u vrijeme smrti trebala imati više od deset godina. Dječji grobovi u ranohrvatskim ostacima nisu rijetkost, no ono što se kosturu djevojčice nalazilo oko lubanje predstavljalo je uistinu pravu senzaciju. Brončana ogrlica ovakvog tipa u tisućama grobljanskih nalaza dosad nikad nije pronađena.U dataciji dosad neviđene ogrlice najviše su pomogle upravo jednojagodne naušnice koje su na potezu od Zadra do Sinja čest arheološki nalaz. Dr. Jurić tako smatra da je Mala od Caske živjela, a njena ogrlica nastala krajem 10. ili početkom 11. stoljeća”, navedeno je na web stranici Gradskog muzeja Novalja.

Mala od Caske i ogrlica izložit će se trajno u Gradskom muzeju Novalje.

Zapisano u kostima, S02E01

Znanstvena emisija "Zapisano u kostima" – druga sezonaScenarist: dr.sc. Mario ŠlausS02E01 Mala iz Caske

Gepostet von Antropološki centar Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti am Donnerstag, 24. Mai 2018

 

 

Foto: screenshot

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close