DogađanjaTurizam

TJEDAN VELEBITA: Gospa u cvijetu – legenda o Majci Božjoj od Krasna

U “Tjednu destinacije” donosimo zanimljive i malo poznate činjenice o bogatoj prirodnoj, kulturnoj i povijesnoj baštini ličkih i hrvatskih turističkih destinacija. Deseti “Tjedan destinacije” posvećen je najveličanstvenijoj hrvatskoj planini, Velebitu.


Još od 13. stoljeća Majka Božja je nebeska zaštitnica Krasna. Svetište Majke Božje u Krasnu u prošlosti je bilo najveće marijansko proštenište u Hrvatskoj. Imalo je više posjetitelja čak i od Marije Bistrice i Trsata.Kako je Majka Božja postala nebeska zaštitnica Krasna i zašto ovo velebitsko svetište od davnih dana privlači veliki broj vjernika, pročitajte u prvom nastavku “Tjedna Velebita”.

Gospa u cvijetu

Legenda o Majci Božjoj Krasnarskoj nastala je u 13. stoljeću, a govori o pastirima koji su, šetajući šumom, na jednom panju pronašli neobičan cvijet na kojemu se ukazala slika Majke Božje. Pastiri su čudesni cvijet odnijeli u kapelicu, no cvijet je nestao i ponovno se pojavio na panju. Nakon što se čudo ponovilo nekoliko puta, narod je shvatio Gospinu želju i na mjestu pronalaska cvijeta podigao žrtvenik i crkvu posvećenu Majci Božjoj. Jedna zanimljiva činjenica podupire ovu legendu – svetište je sagrađeno na nepogodnom i neravnom mjestu koje ljudi nikada ne bi sami odabrali za gradilište.

Čudesna ozdravljenja

Svetište Majke Božje od Krasna u prošlosti je bilo daleko poznato po čudesnim ozdravljenjima. U narodu su se prepričavale priče o slijepima, gluhima i nijemima koji su čudesno ozdravili nakon posjeta Majci Božjoj. Narodne priče kazuju da su se u dolini ispod crkve nalazile gomile štapova i štaka koje su hromi odbacili nakon što ih je Gospa izliječila. Majka Božja od Krasna pomagala je i u olujama na moru, sušama i brojnim drugim nevoljama.

Crkveni zbor u čast Velike Gospe

Majku Božju od Krasna svake godine posjeti oko 100.000 hodočasnika iz cijele Hrvatske, ali i šire. U Krasnu se stanovnici Primorja i Like od davnina okupljaju 15. kolovoza na crkveni zbor u čast Velike Gospe. Prije izgradnje prometnice hodočasnici su do svetišta mogli doći samo pješice, a veliki broj vjernika i danas uoči Velike Gospe tradicionalno pješači prema Krasnu. Vjernici iz Generalskog Stola prehodaju 105 kilometara, iz Gospića 60 kilometara, iz Senja 40 kilometara, a Otočca 25 kilometara kako bi se poklonili Majci Božjoj Krasnarskoj.

 

Foto: wikimedia commons

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close