DogađanjaTurizam

TJEDAN SLUNJA 7 razloga zbog kojih biste trebali posjetiti grad Slunj

U “Tjednu destinacije” donosimo zanimljive i malo poznate činjenice o bogatoj prirodnoj, kulturnoj i povijesnoj baštini ličkih turističkih destinacija. Nakon “Tjedna Plitvica”,“Tjedna Otočca” i “Tjedna Gospića”, četvrti “Tjedan destinacije” posvećen je slikovitom gradu na granici Like i Korduna – Slunju.


Tjedan Slunja započinjemo popisom turističkih sadržaja koje možete posjetiti u ovome slikovitom gradu na granici Like i Korduna. Iako je Slunj najpoznatiji po Rastokama, u slunjskom kraju postoji mnogo zanimljivih mjesta koje zaista vrijedi vidjeti, od građevina koje svjedoče o burnoj prošlosti grada do prirodnih ljepota rijeka Slunjčice i Korane. Što sve posjetiti kada se nađete u Slunju, pročitajte u nastavku!

Stari Grad Slunj 

Na strmoj kamenoj uzvisini iznad rijeke Slunjčice uzdižu se zidine starog Frankopanskog grada Slunja. Početkom 15. stoljeća feudalni grad je bio mostom povezan s naseljem i trgovištem na suprotnoj strani rijeke. Krajem 16. stoljeća slunjsko naselje je napadom Turaka potpuno razrušeno, a feudalni grad Slunj pretvoren u obrambenu utvrdu. Utvrda se nalazila na idealnom strateškom položaju, sa tri strane okružena rijekom te je dodatno utvrđena sa istočne strane obrambenim zidinama.

Napoleonov magazin

Osim frankopanske utvrde, u Slunju vrijedi vidjeti i ostatke Napoleonovog magazina. Početkom 19. stoljeća Slunj se nekoliko godina našao pod francuskom upravom o čemu svjedoče ruševine magazina u kojemu je Napoleonova vojska pohranjivala hranu i oružje. Osim žitnog magazina, za vrijeme kratkotrajne francuske vladavine sagrađene su i mlinice u Rastokama, cesta prema Bosni, most na Korani i slični vojni objekti.

Župna crkva Presvetog Trojstva

Župna Crkva Presvetog Trojstva koja se više puta rušila, popravljala i dograđivala svjedok je burne prošlosti slunjskog kraja. Najstariji dio crkve izgrađen je srednjem vijeku. Krajem 16. stoljeća razrušena je u napadu Turaka, nakon čega je obnovljena i posvećena 1735. godine. Krajem 18. stoljeća izgrađene su bočne lađe, a zvonik je prepravljen u baroknom stilu. Za vrijeme Domovinskog rata crkva je ponovno opljačkana i zapaljena, a obnova je započela nakon Oluje i dovršena 2007. godine. U crkvi se čuvaju stare franjevačke kripte s kosturnicom, kamena ploča s grbom slunjskih Frankopana i spomen ploča caru  Josipu II.

Kuća Neralića

U središtu Slunja možete vidjeti rodnu kuću Milana Neralića, prvog Hrvata koji je osvojio medalju na Olimpijskim igrama. Neralić je rođen u Slunju, a veliki dio života proveo je u Beču i Berlinu. Na Olimpijskim igrama u Parizu 1900. godine osvojio je brončano odličje u sablji. Bio je ugledni učitelj mačevanja i prvi je primijenio munjeviti napad iz skoka “leteći ispad”. Ljubitelji mačevanja iz “Oldtimer” kluba iz Slunja postavili su spomen-ploču i vijenac na njegovu rodnu kuću.

Kupalište na Korani

U vrućim ljetnim mjesecima osvježenje možete potražiti na gradskom kupalištu u blizini centra Slunja. Rijeka Korana je poznata po bistroj i ljekovitoj vodi koja sadrži jod. Prema narodnoj izreci, voda iz Korane potiče žensku ljepotu i jača mušku snagu. Osim kupanja,  možete se baviti i sportskim sadržajima (skakaonica, odbojka na pijesku, badminton, nogomet, igre na vodi), a postoji čak i plaža za pse. Kupalište je najnapučenija u lipnju tijekom održavanja glazbenog festivala Rast Fest koji organizira udruga građana “Most'”iz Slunja.

Izvor rijeke Slunjčice

Oko 5 kilometara od Slunja, uz cestu koja vodi prema Plitvicama, možete uživati u netaknutoj prirodi izvora rijeke Slunjčice, jednog od najjepših vrela u Hrvatskoj. Prilaz nije obilježen, a do izvora se morate spustiti zaraslim kolskim putem. Nekad su ovamo silazila zaprežna kola i dovozila žito u mlinice, o čemu svjedoče ruševine tri mlina.Na mjestu izvora Slunjčice, podno okomite litice, nalazi se malo modrozeleno jezero duboko oko 26 metara.

Vodeničarsko naselje Rastoke 

Nedaleko od grada Slunja, na mjestu gdje se modrozelena voda Slunjčice ulijeva u rijeku Koranu nalazi se slikovito vodeničarsko naselje Rastoke. Kao što i ime naselja kaže, na ovom mjestu se rijeka Slunjčica u dužini od 600 metara rastače preko niza sedrenih barijera. Osim u izuzetnoj ljepoti slapova živopisnih imena Buk, Hrvoje i Vilina kosa, u Rastokama možete uživati u autentičnom graditeljskom naslijeđu. Drvene mlinice žličare u Rastokama tipične su za krški kraj, a najveći broj nastambi sagrađen je krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

 

Foto: Vedran Božićević Photography

Povezane objave

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close