DogađanjaTurizam

TJEDAN PERUŠIĆA: Što piše na “pisanom kamenu” iz Kosinja?

U “Tjednu destinacije” donosimo zanimljive i malo poznate činjenice o bogatoj prirodnoj, kulturnoj i povijesnoj baštini ličkih i hrvatskih turističkih destinacija. Osmi “Tjedan destinacije” posvećen je Općini Perušić na zapadnom dijelu Ličkog polja.


Općina Perušić sastoji se od dvadesetak naselja, a jedno od njih je i Kosinjski Bakovac. Iznad Kosinjskog Bakovca, duboko u jelovoj šumi, nalazi se “pisani kamen”, visoka bijela stijena na kojoj se nalazi natpis na latinskom jeziku. Kakva se priča krije iza ove neobične stijene, otkrijte u prvom nastavku “Tjedna Perušića”.

Na “pisanom kamenu” i dan danas može se pročitati natpis koji je uklesan prije 2.000 godina:

EX CONVENTIONE FINIS INTER ORTOPLINOS ET PARENTINOS ADITVS AD AQVAM VIVAM ORTOPLINIS PASVS D LATVS I.

U prijevodu, natpis glasi ovako:

Po dogovoru, granica između Ortoplina i Parentina; prilaz do žive vode Ortoplinima 500 koraka, 1 širine.” 

Što znači ovaj natpis usred šume? Tko su bili Ortoplini i Parentini, što je to „živa voda“?

Sukob dva plemena

Pisani kamen je nastao u 1. stoljeću, kad su Rimljani uspostavili lokalnu vlast nad Japodima u Lici. Ortoplini i Parentini su bila dva susjedna japodska plemena. Parentini su živjeli na području Kosinjske doline, a Ortoplini na obali Velebitskog kanala. Bili su nomadski stočari čija su stada pasla na obroncima sjevernog Velebita.

“Živa voda“ je izvor Begovača na kojemu su stočari napajali svoje životinje, a koji se nalazi u blizini pisanog kamena. Pisani kamen nam govori da su se u jednom trenutku u prošlosti Parentini i Ortoplini sukobili oko prava na korištenje dragocjenog izvora, a rimska vlast, kojoj je bilo važno održati mir na osvojenom području, umiješala se u sukob.

Rimska presuda

Rimljani su kod ove stijene duboko u šumi okupili predstavnike dva sukobljena plemena. Pred rimskim namjesnikom postignut je kompromis i Ortoplinima je dopušten prilaz izvoru vode. Rimski klesar odluku je upisao u kamen da bude vidljiva svima i da je nitko više ne može osporiti. Pisani kamen je neka vrsta zakona, pravi pravcati pravni dokument. I unatoč zubu vremena, već dvije tisuće godina stoji na istome mjestu.

Jela car

Osim po pisanom kamenu, Kosinjski Bakovac poznat je i po jednoj prirodnoj znamenitosti. U blizini pisanog kamena nalazi se poznata “jela car”, najveća jela u Europi koja je visoka 42,5 metara i ima opseg 5,42 metra. Ova jela je prozvana jela-car jer  je okružena mnoštvom jela normalne visine i širine, zbog čega izgleda baš kao car.

 

Foto: wikimedia commons

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close