Turizam

TJEDAN PERUŠIĆA Jela Car – čudo prirode iz Kosinjskog Bakovca

U drugom izdanju serijala “Tjedan destinacija” i ovog ljeta donosimo zanimljive i malo poznate činjenice o bogatoj prirodnoj, kulturnoj i povijesnoj baštini turističkih destinacija Ličko-senjske županije. Drugi  “Tjedan destinacija” posvećen je Općini Perušić na zapadnom dijelu Ličkog polja.

Općina Perušić sastoji se od dvadesetak naselja, a jedno od njih je Kosinjski Bakovac. Iznad Kosinjskog Bakovca, u jelovoj šumi na predjelu Begovača, raste divovska stablo koje su mještani prozvali “jela Car”. Koja se priča krije iza ovog neobičnog stabla, otkrijte u prvom nastavku “Tjedna Perušića”!


Jela Car je najveće stablo na Velebitu i najveća jela u cijeloj Europi. Obična jela je jedna od najvažnijih crnogoričnih vrsta u Hrvatskoj, a ujedno i najugroženija vrsta drveća kojoj, ako se ne smanji zagađenost zraka, tla i vode, prijeti izumiranje.

Foto: www.monumentaltrees.com

Odakle naziv “Car”?

Zadivljujuće je koliko je ova jela narasla. Visoka je 42, 5 metara, a opseg debla iznosi 5, 42 metra. Narod ju je nazvao jela Car zbog njenih divovskih dimenzija, koje osobito dolaze do izražaja u odnosu na druga stabla koja je okružuju. Sve jele koje rastu oko nje su „normalne“ visine i širine,  promjera 30-40 centimetara, zbog čega ova jela izgleda kao car u okruženju podanika. Njena starost nije poznata, ali pretpostavlja se da caruje već mnogo stoljeća.

Kako je uspjela toliko narasti?

Nema jednostavnog objašnjenja nevjerojatnoj veličini ove lijepe jele. Osim povoljnog klimatskog položaja i odgovarajućeg tla, imala je veliku sreću da živi stoljećima bez da joj je nanesena šteta od ljudske ruke. Jela je u prošlosti preživjela udar munje koji je odlomio vrh stabla, tako da je nekoć bila visoka 50 metara ili više. Međutim, vrh je ozdravio i sada je visok 42 metra, a Car je u izvanredno zdravom stanju za svoje godine.

Izvor: www.monumentaltrees.com

Gdje raste carica?

Osim Cara koji vlada Kosinjskim Bakovcem, postoji još jedno stablo jele koje fascinira svojoj veličinom i dugovječnošću. U Park-šumi Golubinjak u Gorskom Kotaru raste Kraljica šume, divovska jela stara preko 250 godina koja je visoka 37 metara i široka 1,40 metara.

Ideja za izlet

Carstvo jele Cara idealno je odredište za planinare i zaljubljenike u prirodu. Ispod jele se nalazi ograđeni prostor s klupama gdje možete odmoriti u hladu stoljetne Careve krošnje, a u blizini Cara se nalazi još jedna zanimljiva znamenitost Kosinjskog Bakovca, pisani kamen iz vremena Japoda –  o čemu smo pisali OVDJE.

 

 

 

Foto: monumentaltrees.com

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close