Vijesti

Titanic: šest činjenica koje niste znali

Titanic je na svoje prvo prekooceansko putovanje krenuo 10. travnja 1912. godine. Četiri dana kasnije malo prije ponoći udario je u santu i potonuo.


Titanic je isplovio iz luke Southampton, a u nastojanju da osvoji prestižnu ‘Plavu vrpcu Atlantika’, kapetan Edward John Smith krenuo je kraćim i sjevernijim kursom od planiranoga. zanemario je opasnost od sudara s ledenim santama. Brod je na dnu oceana pronađen tek 1985. godine, a ovo je nekoliko najneobičnijih činjenica o tragediji Titanica.

1. Prvi ‘Titanic’ snimili su – nacisti

Više od 50 godina prije no što je hit Jamesa Camerona porušio sve postojeće rekorde gledanosti, film o Titanicu snimio je i Treći Reich. Snimanje i produkcija filma obavljeni su pod izravnim nadzorom Josepha Goebbelsa, Hitlerovog ministra propagande, a radnja ‘Titanica’ temeljila se na jednoj od teorija zavjera prema kojoj su za potop Titanica bili krivi – pohlepni Britanci. Prema filmu, vlasnici White Star Linea planirali su prodati vlastiti udio u korporaciji kako bi joj pale cijene dionica. U tom trenutku oni bi ih opet kupili i tako zaradili basnoslovno bogatstvo kada bi uspio projekt ‘Titanic’.

Radnja filma prati izmišljenog njemačkog časnika Herra Petersena koji kroz cijeli film uvjerava posadu da uspore brod, a kada se nesreća dogodi, on postaje pravi heroj koji na kraju filma skače u more s djevojčicom u naručju i, naravno, spašava je. Film je stajao nevjerojatnih 180 milijuna maraka, a iako je bio predodređen za uspjeh, postprodukciju je zakompliciralo stanje na bojišnici, samoubojstvo redatelja i potop broda na kojemu je sniman film, piše Times of Israel.

2. Knjiga koja jezivo podsjeća na priču o Titanicu objavljena je 14 godina prije njegovog potopa Morgan Robertson 1898. godine objavio je roman ‘Futility’.

Priča je to o nepotopivom brodu koji potpone nakon što udari u santu leda. Brod je u santu udari s istom stranom kao i Titanic i to pri istoj brzini – između 22 i 25 čvorova. Oba broda potonula su u travanjskoj noći i to na otprilike istoj udaljenosti od SAD-a. Također, ni jedan od brodova nije imao ni približno dovoljno čamaca za spašavanje, a u oba je slučaja poginulo više od polovice putnika. Da bi sve ovo bilo još bizarnije, ime broda u romanu ‘Futility’ bilo je – Titan.

3. Jedan od četiri dimnjaka Titanica bio je – lažan

Kako bi Titanic zaista bio nezaustavljiva ‘morska beštija’, u njega su ugrađeni tada najsnažniji motori. Dim i para van su izlazili kroz četiti ogromna dimnjaka po kojima je Titanic kasnije postao prepoznatljiv. No, Titanic je imao samo tri dimnjaka, dok je četvrti sagrađen samo zbog estetike. S obzirom da je White Star Line s Titanicom želio potući konkurenciju, nisu si željeli dopustiti da njihov brod ima manje dimnjaka od brodova ‘Lusitania’ i ‘Mauritania’. Putnici bi inače, smatrali su, mogli misliti da je Titanic sporiji od tih brodova.

4. Uvećana ‘sestra’ Titanica također je potonula

Nakon Titanicove tragedije, White Star Line je napravio analizu, te su na trećem i najvećem brodu u ‘Olympic’ klasi odlučili ispraviti sve njegove nedostatke. ‘Britannic’ je zaplovio 1914. godine, a samo godinu kasnije pretvoren je u brod za pružanje medicinske pomoći s obzirom da je izbio Prvi svjetski rat. Na svojoj šestoj misiji, brod je blizu grčkog otoka ‘Kea’ udario u minu. Sat vremena kasnije bio je na dnu mora, piše WhatCulture.

5. Četvrtina posade na ‘Carpathiji’ bili su – Hrvati

RMS Carpathia bio je putnički preko-oceanski brod dužine 165 metara. Na dan Titanicovog potonuća, brod je putovao iz New Yorka u – Rijeku. Nakon što je brod primio poruku s Titanica, Carpathia je prema njemu krenula najvećom mogućom brzinom unatoč velikoj opasnosti od santi leda. Brod je na mjesto nesreće stigao sat i 40 minuta nakon potonuća, iako je bio udaljen čak 58 milja. Mnogo bliže, samo 20 milja od Titanica, bio je brod ‘Californian’. Iako su vidjeli ispaljene signalne rakete, nisu ih protumačili kao poziv upomoć.

6. Na Titanicu je bilo 30 Hrvata. Preživjelo je troje.

320px-Titanic-New_York_Herald_front_page

 


 

Tekst: 24 sata

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close