Vijesti

Tipkovnica je zamijenila olovku i papir : Koliko je to zapravo loše za nas?

Tipkovnica je, u društvu ovisnom o suvremenoj tehnologiji, uvelike zamijenila olovku i papir: u školama, u uredima, ukratko, u svakodnevnom životu, na sve više razina. Koliko je to za nas zapravo loše?

Poprilično. Pokušajte se sjetiti kada ste zadnji put nešto napisali. Olovkom, na papiru. Velika većina nas vjerojatno se ne može ni sjetiti kada, a da je tako potvrđuju i brojna znanstvena istraživanja.

Olovka i papir poraženi su u navali suvremenih tehnoloških uređaja. Nažalost, jer pisanje rukom, odnosno olovkom, na papiru, ima mnogostruko pozitivno djelovanje na pamćenje, kognitivne vještine, kreativnost, koordinaciju…

Dr. Marc Seifer, grafolog i stručnjak za rukopis, autor publikacije iz 2008., “The Definitive Book of Handwriting Analysis”, sažeo je za portal Mashable pozitivne učinke pisanja rukom u popis koji se sastoji od sedam jednostavnih činjenica koje će nas možda natjerati da, barem ponekad, (ponovno) uzmemo olovku i papir u ruke.

1. Pisanje rukom na papiru ima smirujući učinak.
2. Pomaže u boljoj koordinaciji desne i lijeve strane mozga. (Posebno kada se piše kurzivom.)
3. Poboljšava kognitivne sposobnosti. (Što je posebno važno u dječjoj dobi.)
4. Potiče kreativnost. (Velikim dijelom i zato što usporava proces stvaranja, odnosno pisanja.)
5. Održava um bistrijim.
6. Poboljšava pamćenje.
7. Pisanje rukom aktivira veći broj moždanih stanica, pa i onih koje koristimo pri čitanju. Što nije slučaj kada samo – tipkamo.

Foto: Shutterstock
Tekst: Index
 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close