Vijesti

“Tesla šljivo” piće inspirirano velikim Teslom

“Tesla šljivo”, piće inspirirano Nikolom Teslom, a napravljeno od najboljih hrvatskih šljiva i svježe hrvatske izvorske vode s 42 posto alkohola pod etiketom “Product of Croatia”, nedavno je osvanulo u ponudi u nekoliko ekskluzivnih barova u Frankfurtu, kao rezultat ideje mladog Borisa Markića, potomka hrvatskih iseljenika i diplomiranoga grafičkog dizajnera.


Netom nakon stjecanja diplome, mladić rođen u blizini Frankfurta prije nekoliko je godina počeo razmišljati o hrvatskom proizvodu kojim bi mogao zagolicati potrošače izvan granica domovine.

Samo tjedan dana nakon što je u ruke dobio potvrdu o fakultetskom obrazovanju, Boris je s dva partnera otvorio agenciju za oglašavanje i počeo mozgati.

Krenuli od dizajna

“Oduvijek nam je bilo žao što u Hrvatskoj imamo dobre proizvode, ali je njihovo pakiranje bilo nikakvo, socijalističko je možda dobra riječ za opis. A i zbog toga što su Hrvati izvan Hrvatske, pogotovo ovdje u Njemačkoj, bili poznati isključivo po ćevapčićima, Balkanu… I po šljivovici u plastičnoj boci koju je napravio nečiji djed” – govori Hercegovac po ocu iz Posušja, a po majci Vrličanin, koji je prije četiri i pol godine u jednom razgovoru s rodicom o tome što bi mogli ponuditi na njemačkom tržištu, vrlo brzo došao do rakije.

S ekipom je u startu osmislio dizajn, brzo im je na pamet palo i ime, ali nisu imali proizvod. Od ideje do ozbiljnog angažmana prošle su dvije godine.

“Prije dvije i pol godine počeli smo obilaziti destilerije po cijeloj Hrvatskoj. Najprije smo osmislili dizajn, ali nismo imali dobar proizvod. Sve šljivovice koje smo pronašli na tržištu razlikovale su se po kvaliteti, a arome su uglavnom bile iste.”

Različite sorte, 12 destilata

“Na kraju smo u Zagrebu pronašli partnere za proizvodnju. Godinu i pol dana radili smo na receptu koji je, naravno, tajna. U pitanju su različite sorte domaćih šljiva, 12 destilata. Jedna je za miris, druga za okus.” – objašnjava mladi Markić.

Izvor: slobodna dalmacija
Foto: Instagram

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close