VijestiTehnologija

Svjetska Komisija za krš pokrovitelj velikog stručnog skupa u Lici!

Na Facebooku se prije nekoliko dana pojavila informacija o pokroviteljstvu svjetske organizacije nad Stručnim skupom u Pećinskom parku Grabovača. Istražili smo o čemu se radi u Grabovači, gdje su i dalje vrlo zadovoljni i sretni zbog toga, ali uputili su nas na drugu adresu. Onu dr. sc. Nenada Buzjaka s Geografskog odsjeka zagrebačkog PMF-a. Kontaktirali smo ga.

S obzirom da sam 2016. godine na 33. međunarodnom geografskom kongresu izabran za člana upravnog odbora Komisije za krš Međunarodne geografske unije (IGU) pozvan sam da za Logo_KCsljedeće razdoblje predložim neke aktivnosti vezane za istraživanje krškog reljefa. Ciljevi Komisije su istraživanje geomorfoloških i hidroloških značajki krša s naglaskom na antropogene utjecaje, unaprjeđivanje održivog razvoja krških područja, te istraživanje prirodnih i antropogenih hazarda u krškim područjima. U prepisci s članicom Komisije dr. sc. Elenom Trofimovom (Geografski institut Ruske akademije znanosti, Moskva) najavio sam naš Skup. Nakon što je pregledala web stranice Skupa dogovorili smo da Komisija bude jedan od pokrovitelja budući da obrađuje teme koje pokrivaju istraživanje, vrednovanje i održivo korištenje krških lokaliteta. Nadam se da će to pomoći da Grabovača i Lika postanu međunarodno još više prepoznatljivi. – izjavio je Buzjak za LIKACLUB.

Pećinski park Grabovaača već duži niz godina bavi se zaštitom okoliša, ali i turizmom u smislu mogućnosti razgledavanja jedinog pećinskog parka u Hrvatskoj. Pećina Samograd svake godine bilježi sve veći broj turista, a ovaj poticaj Svjetske Komisije za krš Međunarodne geografske unije, još je jedan poticaj i znak da Grabovača skriva nešto vrlo zanimljivo.

Podsjetimo, Stručni skup pod nazivom “Georaznolikost, geobaština i geoturizam u krškim područjima” održati će se 18. i 19. veljače u Osnovnoj školi u Perušiću, detaljnije informacije pratite na Facebook eventu: Stručni skup Grabovača.

 

Foto: Grabovača

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close