Turizam

“Svjetska čuda” koja turisti jednostavno obožavaju

Pisali smo već i o Angkor Watu i o Eiffelovom tornju te o mnogim drugim atrakcijama i znamenitostima na svijetu. No, nikad se nismo mogli odlučiti koja nam je najdraža i najbolja…


Ugledni sajt prepun savjeta, informacija i iskustava s putovanja, TripAdvisor, nedavno je objavio deset najboljih svjetskih znamenitosti prema iskustvima i glasovima svojih korisnika.

Istraživanje je provedeno na način da je uzeta kvaliteta i kvantiteta ocjena i opisa od strane putnika u zadnjih 12 mjeseci. Uz to, dodana je i još jedna važna komponenta, a to je cijena smještaja u svakoj od destinacija gdje se znamenitosti nalaze.

Među prvih deset našlo se doslovno svašta: od katedrale, preko hramova pa sve do mauzoleja. No, dosta priče, krenimo s odbrojavanjem!

10. Duomo u Milanu

Slavna i nadaleko poznata milanska katedrala gradila se ukupno kroz šest stoljeća, a danas je najveća gotička katedrala Italije i jedna od najvećih crkvi na svijetu. Na njoj su posebno impresivni brojni ‘šiljci’ ali i tisuće statua, koje plijene pogled svakog prolaznika.

9. Lincoln Memorial (Washington)

Sjećate se velikog bazena s obeliskom ispred kojeg Forrest Gump drži govor prije nego ga prekine njegova voljena Jenny? E pa to je dio spomenika koji je mnogo veći, a uključuje zgradu koja podsjeća na Akropolu i Lincolnov spomenik. No, bazen je poseban i plijeni najveću pažnju, bar ako je vjerovati turistima.

8. Alhambra (Španjolska)

Ako vas put ikad nanese na jug Španjolske, svakako posjetite Granadu i slavnu utvrdu, ali i palaču, Granadu. Ovo čudo od građevine su sagradili zadnji muslimanski vladari Španjolske i danas je jedina netaknuta islamska srednjovjekovna palača. Potpuno je jasno da se nalazi i na popisu Svjetske kulturne baštine, a ukoliko želite okinuti dobru fotografiju, odavde je pogled savršen.

7. Crkva Kristova uskrsnuća (Rusija)

Ne, ovdje se ne radi o slavnoj moskovskoj Crkvi Svetog Vasilija koja vam je svima vjerojatno jako dobro poznata, već onoj u Sankt Peterburgu. Izgledom doduše i podsjeća na onu poznatiju u glavnom ruskom gradu, no i ova je jasno čudo za sebe. Relativno je mlada jer je izgrađena na prijelazu iz 19. – og u 20. stoljeće, a na njoj su radili neki od najpoznatijih ruskih umjetnika.

6. Velika Džamija u Cordobi (Španjolska)

Još jedan od ostatak muslimanske gradnje u Španjolskoj je i ova džamija. No, ne dozvolite da vas zavara ime, jer je ona danas glavna katedrala cordobske nadbiskupije. Poseban je užitak proći kroz veliko dvorište naranči i osjetiti miris voća, a ne trebamo vjerojatno ni govoriti kako je i ona našla svoje mjesto na popisu UNESCO – a.

5. Taj Mahal (Indija)

Svima vam je poznat, no vjerojatno svi ne znate kako je ova svjetski poznata atrakcija u biti – mauzolej. Jedno je od najpopularnijih mjesta, tako da smo mu jednom već posvetili i više redaka Taj Mahal je ujedno i sjajan primjer mogulske arhitekture, ali prije svega, on je definitivno spomenik jednoj pravoj ljubavi.

Više na punkufer.dnevnik.hr


 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close