Turizam

“Svjetska čuda” koja turisti jednostavno obožavaju

Pisali smo već i o Angkor Watu i o Eiffelovom tornju te o mnogim drugim atrakcijama i znamenitostima na svijetu. No, nikad se nismo mogli odlučiti koja nam je najdraža i najbolja…


Ugledni sajt prepun savjeta, informacija i iskustava s putovanja, TripAdvisor, nedavno je objavio deset najboljih svjetskih znamenitosti prema iskustvima i glasovima svojih korisnika.

Istraživanje je provedeno na način da je uzeta kvaliteta i kvantiteta ocjena i opisa od strane putnika u zadnjih 12 mjeseci. Uz to, dodana je i još jedna važna komponenta, a to je cijena smještaja u svakoj od destinacija gdje se znamenitosti nalaze.

Među prvih deset našlo se doslovno svašta: od katedrale, preko hramova pa sve do mauzoleja. No, dosta priče, krenimo s odbrojavanjem!

10. Duomo u Milanu

Slavna i nadaleko poznata milanska katedrala gradila se ukupno kroz šest stoljeća, a danas je najveća gotička katedrala Italije i jedna od najvećih crkvi na svijetu. Na njoj su posebno impresivni brojni ‘šiljci’ ali i tisuće statua, koje plijene pogled svakog prolaznika.

9. Lincoln Memorial (Washington)

Sjećate se velikog bazena s obeliskom ispred kojeg Forrest Gump drži govor prije nego ga prekine njegova voljena Jenny? E pa to je dio spomenika koji je mnogo veći, a uključuje zgradu koja podsjeća na Akropolu i Lincolnov spomenik. No, bazen je poseban i plijeni najveću pažnju, bar ako je vjerovati turistima.

8. Alhambra (Španjolska)

Ako vas put ikad nanese na jug Španjolske, svakako posjetite Granadu i slavnu utvrdu, ali i palaču, Granadu. Ovo čudo od građevine su sagradili zadnji muslimanski vladari Španjolske i danas je jedina netaknuta islamska srednjovjekovna palača. Potpuno je jasno da se nalazi i na popisu Svjetske kulturne baštine, a ukoliko želite okinuti dobru fotografiju, odavde je pogled savršen.

7. Crkva Kristova uskrsnuća (Rusija)

Ne, ovdje se ne radi o slavnoj moskovskoj Crkvi Svetog Vasilija koja vam je svima vjerojatno jako dobro poznata, već onoj u Sankt Peterburgu. Izgledom doduše i podsjeća na onu poznatiju u glavnom ruskom gradu, no i ova je jasno čudo za sebe. Relativno je mlada jer je izgrađena na prijelazu iz 19. – og u 20. stoljeće, a na njoj su radili neki od najpoznatijih ruskih umjetnika.

6. Velika Džamija u Cordobi (Španjolska)

Još jedan od ostatak muslimanske gradnje u Španjolskoj je i ova džamija. No, ne dozvolite da vas zavara ime, jer je ona danas glavna katedrala cordobske nadbiskupije. Poseban je užitak proći kroz veliko dvorište naranči i osjetiti miris voća, a ne trebamo vjerojatno ni govoriti kako je i ona našla svoje mjesto na popisu UNESCO – a.

5. Taj Mahal (Indija)

Svima vam je poznat, no vjerojatno svi ne znate kako je ova svjetski poznata atrakcija u biti – mauzolej. Jedno je od najpopularnijih mjesta, tako da smo mu jednom već posvetili i više redaka Taj Mahal je ujedno i sjajan primjer mogulske arhitekture, ali prije svega, on je definitivno spomenik jednoj pravoj ljubavi.

Više na punkufer.dnevnik.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close