Poljoprivreda

Sveučilište u Vermontu: Gnojivo od ovčje vune može značajno poboljšati uzgoj povrća i biljaka

Sveučilište u Vermontu nedavno je provelo istraživanje koje je rezultiralo novim otkrićem – gnojivom od ovčje vune koje može značajno poboljšati uzgoj povrća i biljaka.


Rezultati istraživanja koje prenosi Eko Lika Greeenovation pokazali su sljedeće prednosti gnojiva od ovčje vune:

Biljke koriste dušik i kalij kao sporo-otapajuća hranjiva, te također iskorištavaju dostupan fosfor iz tla. Fosfor se ne veže za dušik jer struktura dlake omogućava sporu apsorpciju i oslobađanje dušika kroz vunu koju je gnojivo upilo. Hygroskopna svojstva vunenih peleta omogućuju apsorpciju vlage u slučaju obilnih kiša i otpuštanje vode u sušnijim razdobljima.

Korištenje gnojiva od ovčje vune rezultira 20-30% smanjenjem potrebe za navodnjavanjem, čime se promiče energetska učinkovitost i smanjuje potrošnja električne energije.

U istraživanju je uspoređeno korištenje kemijskog gnojiva s organskim gnojivom od ovčje vune. Nakon nekoliko mjeseci korištenja gnojiva od vune, zabilježeni su sljedeći rezultati: Prinosi rajčice, špinata i kupusača su bili veći za 25-35% u usporedbi s kemijskim gnojivom. Veličina plodova povećala se za 25-30%, a sazrijevanje plodova bilo je ranije nego obično.

Gnojivo od ovčje vune predstavlja izvrsnu alternativu drugim organskim gnojivima. Hygroskopna svojstva vunenih peleta omogućuju regulaciju vlažnosti tla, a NPK sastav od 9% dušika, 0% fosfora i 2% kalija pruža optimalne hranjive tvari za mnoge uzgajivače povrća u Vermontu. Dodatak ovčje vune u tlo također ima ekološke prednosti jer se zadržava CO2 u tlu umjesto da odlazi u atmosferu, pridonoseći održivom okolišu.

 

Izvor: Wolee.hr | Foto: Pexels

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close