ZnanostScena

Svemirski bodež faraona Tutankamona

Bodež ostavljen uz mumiju egipatskog faraona Tutankamona napravljen je od željeza čije je porijeklo meteorit


Tutankamonov bodež kojeg je 1925. pronašao britanski arheolog Howard Carter u pokopnim zavojima tinejdžerskog faraona koji je mumificiran prije više od 3300 godina. Porijeko oštrice nehrđajućeg bodeža zbunjivalo je znanstvenike, jer je takav rad od željeza bio rijedak u antičkom Egiptu. Uz to je pronađen i drugi bodež, izrađen od zlata.

tutankamon-dolina-kraljeva
Sada su talijanski i britanski znanstvenici uz pomoć neinvazinvne rendgenske tehnologije pregledali bodež te zaključili da je riječ o meteoritskom željezu.

– Očigledno kako je riječ o meteoritskom željezu zbog velikog udjela nikla, kao i prisutnosti kobalta – izjavila je autorica istraživanja Daniela Comelli te dodala kako se radi o meteoritukarga, koji je pronađen 240 kilometara zapadno od Aleksandrije u luci grada Amunie (tadašnjeg Mesa Matruha).

Najčešći materijali od kojih su napravljeni predmeti iz drevnog Egipta su bakar, bronca i zlato, dok je željezo bili iznimno rijetko, piše BBC.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: express.hr | Foto: prvi reddit

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close