Vijesti

Švedska uskoro bez papirnatog novca?

Prema istraživanju Kraljevskog instituta za tehnologiju u Stockholmu, Švedska je na putu da postane prva država na svijetu u kojoj će se ukinuti gotovinsko plaćanje i to zahvaljujući sve većoj upotrebi informacijskih tehnologija u zemlji te strožim mjerama koje se poduzimaju protiv strahovlade organiziranog kriminala.


Niklas Arvidsson, istraživač upravljanja industrijskom tehnologijom na štokholmskom Institutu, kaže da masovno prihvaćena i rastuća praksa plaćanja putem mobilnog sustava Swish približava trenutak kada će Švedska u potpunosti ukinuti papirnati novac.

„Gotovinsko je plaćanje još uvijek važan oblik plaćanja na tržištima mnogih zemalja, no to više nije slučaj u Švedskoj. Upotreba gotovine je ovdje mala te se i dalje rapidno smanjuje“, kaže Arvidsson. U zemlji u kojoj se bankovne kartice koriste i za najmanje kupovine, u optjecaju je trenutno manje od 80 milijardi švedskih kruna (oko 8 milijardi eura), što je veliki pad u odnosu na stanje prije šest godina kada je u optjecaju bilo 106 milijardi švedskih kruna. „Samo je između 40 i 60 posto tog iznosa zapravo u stalnom optjecaju“, dodaje Arvidsson. Ostatak se nalazi u privatnim ušteđevinama i bankovnim depozitima, ili kruži u zonama sive ekonomije.

Transformacija bankovnog sustava kao uvod u daljnje promjene

Swish, sustav za mobilno plaćanje proizašao iz suradnje najvećih švedskih i danskih banaka, aplikacija je koja omogućuje direktno plaćanje te se koristi za individualne transakcije u realnom vremenu. Izravna suradnja aplikacije Swish sa žiro sustavom Bankgirot te Švedskom narodnom bankom ključni je čimbenik njezinog uspjeha. Ukoliko Swish proširi svoje djelovanje i na maloprodajne transakcije te na e-tržište, Arvidsson kaže da će vjerojatno i cjelokupna infrastruktura platnog prometa u Švedskoj doživjeti preinake.

Ipak, ta ideja nije toliko restriktivna koliko izgleda na prvi pogled. Arvidsson kaže da je Swish već počeo revolucionarno mijenjati bankovni sustav kojemu i samom nisu strani odvažni digitalni projekti. Ističe da su švedske banke rano usvojile naprednu informacijsku tehnologiju u vidu digitalnih žiro sustava, programa za elektroničko plaćanje i drugih internetskih financijskih usluga. „To je u kombinaciji sa snažnim IT sektorom dovelo do pružanja konkurentnijih financijskih usluga u zemlji. Uspjeh također ovisi i o činjenici da potrošački orijentirani Šveđani izvrsno prihvaćaju elektroničke načine plaćanja.“

Uz to što ima odliku jednostavnosti te smanjuje troškove, digitalno plaćanje također omogućuje transparentnost državnom platnom sustavu. Nekoliko je banaka u Švedskoj već potpuno digitaliziralo neke svoje poslovnice u kojima opcija plaćanja gotovinom ne postoji. „Prema propisima kojima se nastoji zaustaviti pranje novca te financiranje terorizma, klijent mora objasniti porijeklo gotovine u onim poslovnicama koje rukuju novčanicama i kovanicama“, kaže Arvidsson. Osoblje je dužno podnijeti policijske izvještaje u slučaju sumnjivih novčanih transakcija.

Izazovi novoga sustava plaćanja

Arvidsson dodaje da će unatoč popularnosti novoga sustava, Švedska morati osigurati pristup takvom načinu plaćanja svim ljudima. Takva će transformacija predstavljati veliki izazov onima koji se ne koriste računalima i mobilnim telefonima, a to su uglavnom stariji ljudi iz ruralnih dijelova zemlje. Ostale društvene skupine koje će bitno osjetiti razliku bit će beskućnici te neregistrirani imigranti. U društvu bez novčanica i kovanica, još će u većoj mjeri biti prepušteni na milost i nemilost vladajućeg sustava.

Pitanje je hoće li društva bez papirnatog novca zavladati i izvan granica Švedske. „Swish je briljantna ideja, no bit će izazov predstaviti je i na međunarodnoj razini budući da je potrebno mnogo vremena kako bi se iz temelja promijenili bankovni sustavi drugih zemalja. Ipak, nije nemoguće da se bankarska revolucija temeljena na Swishu dogodi i u ostalim zemljama“, zaključuje Arvidsson.


Tekst: znano.st
Foto: stockfresh.com

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close