Poljoprivreda

SVE SNAŽNIJA NEVREMENA Treba li nam protugradna obrana?

Sve češće elementarne nepogode uzrokuju velike probleme poljoprivrednicima, a tuča je jedan od razloga uništenja brojnih usjeva.

Udruga Hrvatski krški pašnjaci, udruga poljoprivrednika na prostoru krških područja na svojoj Facebook stranici objavila je osvrt na ovu temu.

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

Svjedočimo već treću godinu za redom elementarnim nepogodama koje uništavaju usijeve, voćnjake, vinograde, povrtlarske kulture, i učestalim poplavama diljem Hrvatske.
Jučer je snažno nevrijeme poharalo istok Hrvatske i napravilo veliku materijalnu štetu. Prizori su bili apokaliptični.
Od leda su stradali voćnjaci, vinogradi, poljoprivredne kulture, pšenice skoro da i nema, fasade kuća, automobili, poplavljene kuće i podrumi.
Da se podsjetimo:
-1970. uspostavljen je sustav radarski dirigirane obrane od tuče. U 50 godina nismo imali nijednu katastrofalnu tuču.
Protugradna obrana je ukinuta zbog navodno velikih troškova održavanja!?
Kod nas se uništava skupa oprema za obranu od tuče, uključujući i neiskorištene rakete koje se “čuvaju” jer im je prošao rok trajanja⁉️
U ovoj Državi propada sve, pa zašto ne i ovo malo poljoprivrede!?
Nikom nije stalo!!!
Ministarstvo poljoprivrede u svom “opisu poslova i dužnosti” ima navedenu – zaštitu poljoprivrednog i šumskog zemljišta od elementarnih nepogoda”.
Međutim, bivša ministrica Marija Vučković, koja je najveća elementarna nepogoda hrvatske poljoprivrede, svojevremeno je izjavila da nije znanstveno dokazano da protugradna obrana pomaže, očito pravdajući ukidanje protugradne obrane.
Žalosno je što su poljoprivrednici ostavljeni na milost i nemilost elementarnim nepogodama, i što du nam poljoprivredu vodili ljudi kojima uopće nije stalo do hrvatskog sela i seljaka.
Ukratko: Novca za obranu od tuče nema, ali za uništenje protugradnih raketa ima.
I za kraj jedna zanimljiva info:
Ove godine bit će potrošeno 100.000 eura iz proračuna kako bi se uništilo preko 2100 protugradnih raketa koje vrijede 500 – 600 000 eura, jer im je istekao rok trajanja!?
Dakle, zakon se poštuje, sve je u interesu zaštite okoliša, a tuča ne razumije politiku,
ljude i njive?
Tako je, kako je.
Idemo dalje. Mislimo na druge, cjepimo se!!

 

Foto: Pixabay

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Back to top button
Close