Događanja

Sve manje gradova želi ugostiti OLIMPIJSKE IGRE

Građani Hamburga i obližnjeg Kiela izašli su prije tri tjedna na referendum kako bi odlučili hoće li njihovi gradovi ostati u utrci za domaćinstvom Olimpijskih igara 2024. godine.

Hamburg je, dakako, trebao biti u glavnoj ulozi, dok bi Kiel bio domaćin natjecanja u jedrenju. No, jedno su bile želje političkih i sportskih autoriteta, a drugo volja građana koji su rekli – ne! S 51,6 posto glasova odbijen je prijedlog da se Hamburg kandidira za organizaciju najveće multisportske priredbe na svijetu, tako da su u igri ostali Budimpešta, Pariz, Rim i Los Angeles.

Njemačkom olimpijskom odboru je ovo drugi udarac u samo dvije godine: 2013. su, naime, stanovnici Münchena i okolice odbili kandidaturu za Zimske olimpijske igre 2022. godine.

Iako razloge za ovakvu odluku Hamburžana mnogi traže u nedavnim događajima, od izbjegličke krize, preko optužbi da je Njemačka kupila domaćinstvo za Svjetsko nogometno prvenstvo 2006. godine, pa do terorističkih napada u Parizu, većina je analitičara ipak složna da je građane prije svega odbila najavljena cijena projekta od 11,2 milijarde eura. I tu dolazimo do ključnog problema – olimpijske igre su postale preglomazne i preskupe i sve je manje zemalja i gradova koji žele ulaziti u tu avanturu.

Hamburg i München nisu jedini primjeri odustajanja posljednjih godina. Prije Los Angelesa je američki kandidat bio Boston, ali gradski su oci nakon nekoliko mjeseci zaključili da bi Igre bile preveliki zalogaj koji bi mogao imati dugoročne negativne posljedice na grad. Zimske olimpijske igre 2022. u konačnici je dobio Peking kojem je u završnici jedini protukandidat bio kazahstanski Almati, a prije toga su glavom bez obzira pobjegli Stockholm, Krakow, Lavov i Oslo. Iako Norveška gotovo nije ni osjetila financijsku krizu, njezin je glavni grad odustao od lova na Igre, a razloge je kratko i jasno izložila glasnogovornica kandidature Ingunn Olsen:

“Analize koje smo napravili pokazale su da bi troškovi Igara bili veći od koristi koju bismo imali. Mnogi zahtjevi Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) jednostavno nisu bili u skladu s norveškim načinom života.”

Više čitajte na Telegramu.


Foto: Wikimedia Commons

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close