PosaoNovac

Sve ih je više: Ovo su znakovi romantične prijevare

Sve je više žrtava takozvanih “romantičnih prijevara”. Prevaranti traže žrtve na stranicama za upoznavanje, ali i na društvenim mrežama i e-poštom. Tako sa žrtvama uspostavljaju kontakt.


Ako vam netko uporno iskazuje snažne osjećaje, traži privatni razgovor, iako ste tek nedavno upoznali tu osobu – moguće je da ste žrtva prijevare.

A romantičnu prijevaru može se prepoznati i po često loše napisanim i nejasnim porukama. Nerijetko im se potkrade koja gramatička ili pravopisna greška.

Od vas mogu tražiti novac ili da im pošaljete intimne svoje intimne slike ili videozapise. Njihovi profili često nisu u skladu s onim što vam pišu. Od vas prvo zadobiju povjerenje, a onda počnu tražiti novac, darove ili podatke o bankovnom računu ili kreditnoj kartici.

Ako ne pošaljete novac, mogu vas pokušati ucjenjivati. Ako ga pošaljete, tražit će više”, stoji na službenim stranicama Ministarstva unutarnjih poslova.

Kako se zaštititi?

Treba biti oprezan i paziti koliko osobnih podataka dijelite na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje. Uvijek treba biti svjestan rizika jer prevaranata ima posvuda.

Osobi postavljajte pitanje, provjerite njenu fotografiju, profil i vidite koriste li se te fotografije negdje drugdje. Ne dijelite s njom osobne podatke, sadržaj i materijale koji bi mogli poslužiti za ucjenjivanje.

U slučaju da s takvom osobom dogovorite osobni susret, obavijestite obitelj i prijatelje kamo idete i baš nikome ne šaljite novac, podatke o kartici, online računu ili kopije osobnih dokumenata.

Znate da ste prevareni – što dalje?

Odmah prestanite s kontaktom, sačuvajte svu komunikaciju, poput chat poruka, koju ste imali s tom osobom. Sve prijavite policiji. Prijevaru prijavite i web stranici na kojoj vas je prevarant našao.

Ako ste prevarantu dali podatke o svom računu ili kartici, obratite se i banci.

 

Foto: Pexels

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Pročitajte još
Close
Back to top button
Close