Turizam

Stvari koje se promijene nakon što živite u inozemstvu

Blogerica Nika Bogdanić živjela je u više zemalja i dobro zna kako je to u kofer spakirati cijeli život. Otkriva nam 10 stvari koje se promjene nakon života u inozemstvu ili prilikom čestih putovanja.


2011. godine odselila sam iz svoje zemlje zbog internacionalnog magisterija. Od tada sam živjela u nekoliko europskih zemalja, na Bliskom istoku i u jugoistočnoj Aziji. Ne mogu se točno sjetiti kakav je moj pogled na život i svijet bio prije toga, ali znam da se on potpuno promijenio. Ne smatram da promjena lokacije nužno znači i promjenu stava – ali je sigurno da vas promjena lokacije nauči neke vrijedne životne lekcije.

Evo nekoliko stvari koje se događaju jednom kad počnete više putovati ili živjeti u inozemstvu:

1) Naučite kako spakirati cijeli život u jedan kofer

Prvi put kad sam selila u inozemstvo imala sam nekoliko kofera, par kutija i morala sam sve dopremiti autom… Nakon toga sam se preselila dalje i mogla sam ponijeti samo jedan kofer jer sam putovala avionom… Kad sam otišla u jugoistočnu Aziju jedina stvar koju sam ponijela sa sobom bio je ruksak težak osam kilograma.

2) Ne pričate više jedan određeni jezik

Učenje lokalnog jezika nešto je što ćete morati napraviti u većini slučajeva kad selite van. Postoje neke zemlje u kojima većina ljudi priča engleski, no, učenje lokalnog jezika nije samo korisno, već pokazuje i poštovanje. I ne samo da ćete naučiti novi jezik ili više njih, već će vam se ti jezici i pomiješati… Često moram pitati prijatelje kako se nešto ispravno kaže na hrvatskom (koji je moj materinji jezik) – jer miješam sve jezike koje znam, pa se tako ne mogu sjetiti nečeg posve osnovnog.

3) Postajete prilagodljiviji

Ne mislim samo fizički. Mislim prilagodljiviji kao osoba. Najvažnija stvar koju morate razumjeti kad selite u inozemstvo je činjenica da ste VI odabrali otići na drugo mjesto i da VI morate poštivati pravila zemlje u koju selite. VI se trebate priviknuti na kulturu i naučiti jezik ili barem pokušati savladati neke osnovne. I nije važno koliko vam stvari i običaji u drugoj zemlji izgledaju čudno – zapamtite da ste VI došli u stranu zemlju – a ne ona k vama.

Više čitajte na punkufer.dnevnik.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close