Vijesti

Study in Croatia – samo 0,3 posto stranih studenata u Hrvatskoj

Study in Croatia (www.studyincroatia.hr) naziv je nacionalnog internetskog portala namijenjenog stranim studentima koji žele studirati u Hrvatskoj, što su ga povodom ovogodišnjeg ulaska Hrvatske u Program za cjeloživotno učenje i program Mladi na djelu Europske komisije pokrenuli Agencija za mobilnost i programe EU i Institut za razvoj obrazovanja u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta.

Trenutno je u Hrvatskoj 170 stranih studenata. Njih 36 posto studiraju ekonomiju ili menadžemnt, a ostali su na fakultetima društvenog usmjerenja i elektronike i računarstva. Što se tiče nacionalne strukture, najviše je Poljaka – 29, potom Španjolaca – 23, a slijede Francuzi – 21 te Nijemci i Austrijanci po 14 studenata.

Ove školske godine hrvatskim sveučilištima bi trebalo proći oko 500 stranih studenata, no to predstavlja tek mršavih 0,3 posto od ukupnog broja svih studenata u Hrvatskoj. Usporedbe radi – udio stranih studenata u ukupnoj studentskoj populaciji Europske unije višestruko je veći i iznosi 6,7 posto.

Najatraktivnije za studiranje u ovom je trenutku Sveučilište u Zagrebu, na kojem je 111 stranih studenata. Na visokom je mjestu i privatna Zagrebačka škola ekonomije i managementa – 26 studenata, dok dvostruko manje stranih studenata, njih 13, ugošćuje Sveučilište u Rijeci. Na osječkom sveučilištu šest je stranih studenata, na dubrovačkom, splitskom i zadarskom po četvero, a u Puli trenutačno studiraju dva studenta iz inozemstva.

Od 1. siječnja, Agencija za mobilnost preuzima provedbu bilateralnih stipendija i Srednjeeuropskog programa sveučilišne razmjene CEEPUS koji promiče stvaranje mreža sveučilišta iz različitih država, čime bi se broj stranih studenata na hrvatskim sveučilištima trebao dodatno proširiti.

Foto: goodschools.com.au
Tekst: Moj faks

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close