Događanja

Street workout – Upoznajte Mateja i Danijela Šveca

Matej i Danijel prije tri su godine aktivno počeli trenirati street workout, disciplinu koja kombinira gimnastiku i akrobatiku. Za taj sport doznali su preko interneta.


„Glavni predstavnik koji nas je motivirao da krenemo trenirati je Hannibal for King koji svojim akrobacijama i zavidnim nivoom snage svakog dana iznova iznenađuje“, kaže Matej i dodaje da je isti predstavnik pored njih potaknuo i ljude diljem svijeta da se okušaju u ovoj „uličnoj gimnastici“.

Budući je zainteresiranost mladih za street workoutom rapidno rasla, Matej i Danijel udružili su snage i nakon niza prepreka uspjeli osnovati udrugu „Street Brothers“ koja okuplja mlade ljude željne druženja, razmjenjivanja iskustva i unapređivanja kvalitete života.

Do sada su realizirali niz prezentacija po srednjim i osnovnim školama, Policijskoj akademiji u Zagrebu, Bundekfestu, a sudjelovali su i na državnim i svjetskim natjecanjima. Prije dvije godine obojica su se plasirala na svjetsko prvenstvo u Moskvi gdje su se svrstali u sam vrh. Prošle je godine Matej ponovo sudjelovao na svjetskom prvenstvu u Kazahstanu gdje se također plasirao u finale, a u ožujku ove godine obranio je titulu državnog prvaka.

„Kad sam počeo trenirati street workout velike promjene su se dogodile, prvenstveno moj izgled. Ljudi mi se dive, motiviram druge, sve više sam poznatiji i volim ono što radim“, ističe  Danijel.

Njihovi svakodnevni treninzi sastoje se od svih varijacija zgibova, sklekova, trbušnjaka, propadanja, čučnjeva i akrobacija. „Kasnije sve prerasta u jedan stil gdje osoba koja nastupa ima jednu dodatnu dozu razmišljanja“, objašnjava Matej ukazujući na street workout kao znatno atraktivniju disciplinu od klasične gimnastike.

U svakom su sportu ozljede gotovo neizbježne, a Danijel smatra kako je u ovoj disciplini najopasniji pad sa sprave prilikom izvođenja zahtjevnih i brzih akrobacija.

Kad je prehrana u pitanju, za njih ne postoji „zabranjeno voće“ – priznaju kako jedu sve što vole, ali zato sav višak kalorija izbace na treningu. No polemike nastaju kod nezaobilaznog pitanja o uzimanju proteina za izgradnju mišićne konstrukcije koja se u njihovom slučaju trenutno nalazi na zavidnom nivou. „Kod nas nema kemije, ali kada im to kažemo, ekipa nam ne vjeruje“, odgovaraju braća.

Ali zato su nam otkrili da djevojke odlično reagiraju na njihove mišiće. Štoviše, imaju mnogo obožavateljica i obožavatelja. Svojim su postignućima mnoge potaknuli da krenu putevima street workouta, a neki ih smatraju idolima.

Do sad su na sva državna i svjetska natjecanja odlazili o vlastitom trošku, bez ikakve financijske potpore sponzora. Obzirom da je njihova sportska karijera uzela maha, pomoć sponzora znatno bi olakšala realizaciju daljnjih projekata i gostovanja na prvenstvima, a nadaju se da će ovim putem neke i zainteresirati da im pomognu u izgradnji svijetle budućnosti.

Tekst: 24 sata

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close