Vijesti

Što promjene na noktima otkrivaju o zdravlju

KAŽU da su nokti ogledalo našeg zdravlja. Na njima je moguće primijetiti brojne probleme i bolesti pa je važno dobro pratiti njihove promjene. Pogledajte što sve možemo iščitati iz noktiju.


TANKI NOKTI

Tanki i krhki nokti najčešći su znak anemije. Pojačaj unos željeza koje možeš pronaći u cikli, brokuli i špinatu.

BIJELI NOKTI

Bijeli nokti mogu upućivati na više stvari, no najčešće su povezani s problemima s jetrom.

LOMLJIVI NOKTI

Nokti se često lome zbog suhoće. Nabavi dobru kremu za ruke, ulje za nokte i zanoktice te počni piti puno vode.

TAMNI NOKTI

Nokat koji je odjednom dobio tamnu mrlju ili prugu svakako bi trebalo pregledati kod doktora. Može se raditi o sasvim beznačajnoj i lako izlječivoj stvari poput gljivica, ali tu se može skrivati i melanom kože, upozoravaju stručnjaci.

PLAVKASTI NOKTI

Imaju li tvoji nokti plavkasti odsjaj – to upućuje na lošu cirkulaciju i nedostatak kisika u krvi. Također, to može ukazivati i na probleme s plućima ili srcem pa svakako posjeti doktora.

HORIZONTALNE PRUGE

Na noktima se često znaju pojavljivati pruge, a horizontalna udubljenja ukazuju na stres ili neki šok koji je osoba pretrpjela.

VERTIKALNE PRUGE

Vertikalne pruge an noktima često dolaze s godinama, zbog isušivanja. Potrudi se nokte održavati hidratantnim kremama te izbjegavati agresivna sredstva za skidanje laka za nokte.

DEBELI NOKTI

Zadebljani nokti često su znak gljivica. Premda ne trebaš paničariti, svakako se trebaš zaputiti doktoru i ljekarniku kako bi što prije riješila taj problem.


 

Tekst: index.hr 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close