Događanja

Što pripremaju autori koji primaju državnu potporu

Ministarstvo kulture dodijelilo je potpore za poticanje književnog stvaralaštva za 2015. godinu. Ukupno 2,016.000 kuna bit će podijeljeno među sedamdeset i devet domaćih autora. Polugodišnje potpore u iznosu od 42.000 kuna dobili su sljedeći autori : Boris Beck, Damir Karakaš, Marinko Koščec, Ivan Lovrenović, Josip Mlakić,Denis Peričić, Vedrana Rudan, Silvija Šesto, Milko Valent, Lidija Vukčević, za dramu “U plavom podrumu” Stjepan Nino Škrabe te za prijevode Xenia Radak-Detoni, Dinko Telećan i Dubravko Torjanac. Delimir Rešicki dobilo je 42.000 kuna za zbirku pjesama radnog naslova “Lovci u snijegu”, a Nives Tomašević za esejistiku i književnopovijesni rad “Kreativna industrija i nakladništvo”.

Tromjesečnu potporu od 21.000 kuna bruto dobili su brojni autori. Za prozu, među ostalim, Tatjana Gromača, Drago Hedl, Robert Perišić, Slobodan Šnajder, Veljko Barbieri i Kašmir Huseinović te za poeziju Ivana Simić Bodrožić.

Vedrana Rudan polugodišnju je potporu dobila za roman “Izgubljena demokracija”.

 “Glavni lik je sredovječna žena kojoj je dosta života. Pripada sendvič generaciji. S jedne strane je dave djeca, s druge muž, s treće stari roditelji. Osjeća neodoljivu potrebu pobjeći od svih, ali bijeg košta. I onda jednog dana… Neće mi biti teško napisati ovu knjigu jer baš sve žene oko mene žele pobjeći od života kojim žive. Nadala sam se potpori Ministarstva, jer sam je zaslužila. Ideja da se pomogne piscima koji crkavaju od gladi, ako ne rade još neki posao, za pohvalu je. Jedna sam od rijetkih osoba u Hrvatskoj koja misli da je kultura ono što zemlju čini zemljom a ne oznojeni, nabildani nogometaši koji reklamiraju Tekom ili neki drugi Kom. Oni će nestati. Umjetnost ostaje. Tko se još sjeća kako se u Danteovo vrijeme zvao prvak u hrvanju ili nečem drugom što uključuje jake ručetine i nožetine i praznu glavurdu”, komentira Rudan.

Boris Beck radi na romanu “Pandorina kutija”.
“Pišem o likovima koji su otpadnici od ljudskog svijeta i koji svoje zadnje dane provode u nekoj vrsti azila; de facto su otpisani, i od ljudi i od bogova. Radnja se zbiva u mitskom svijetu. Svatko od njih preispituje svoj život, na kraju tog života koji ‘otklapaju’ nalazi se Pandorina kutija…”

Josip Mlakić piše roman sastavljen, zapravo, od dvije novele. U prvoj je i ciklus pjesama, piše ih glavni lik te novele. Tema romana je starost i smrt, naslov “Bezdan” sinonim je, kaže, za Alzheimerovu bolest. “Roman je, tj. njegova prva novela, nastala oko jednog mog scenarija koji sam prije godinu danas radio za Branka Schmidta i po kojem je Schmidt snimio film ‘Imena višnje’, upravo je u postprodukciji. Drugi dio romana samo je detaljima povezan s prvom novelom i spomenutim filmom, veže ih mjesto, vrijeme i osnovna tema”, najavljuje Mlakić.

Drago Hedl potporu je dobio za “Vrijeme seksa u doba nevinosti”, nastavak “Donjodravske obale”.
“Pratimo istog glavnog junaka, koji je u ‘Donjodravskoj obali’ još dječak, pišem o njegovu odrastanju, upoznavanju svijeta, boravku u Americi. Ne ostavljam ga tu, vodim ga u zrele godine, u kojima se vraća nekim svojim neostvarenim ljubavima i starim poznanstvima. To je i priča o propalom prijateljstvu, koje na njemu ostavlja duboki trag. Imam oko 50 napisanih kartica, ali sad sam rad na tom romanu ostavio po strani, sve do ljeta”, otkriva Hedl. “Trenutno mi je prioritet, u nekoliko sljedećih mjeseci, jer sam tako dogovorio s izdavačem, dovršiti nastavak ‘Izborne šutnje’, potom ću raditi na ‘Vremenu seksa u doba nevinosti’ i nadam se privesti to kraju do Nove godine.”

Odbijeni autori:

Zbirka poezije Ivane Simić Bodrožić naslovljena je “In a Sentimental Mood”, po jazz kompoziciji Dukea Ellingtona, od kojih najpoznatiju verziju izvodi s Johnom Coltraneom. “Čitava je zbirka prožeta jazzom, referencama na glazbu, neke od pjesama koje sam napisala nose naslove meni dragih pjesama iz svijeta glazbe. Nemam do kraja razrađen koncept, neke stvari će se još mijenjati, ali vjerujem da ću knjigu završiti do konca godine. U njoj ima ljubavi, smrti, patnje, roditeljstva, svega onoga što bude u nekoj poeziji.”

Marinko Koščec nerado govori o svom romanu u nastajanju. Nazvao ga je “U potrazi za početkom kruga”. “U fokusu je intimni odnos u kojem se zrcali kolektivna stvarnost”, tvrdi.

Potporu, među ostalima, nisu dobili Aida Bagić, Milena Benini, Saša Drach,Boris Greiner, Stanislav Habjan, Zoran Krušvar, Stjepo Martinović, Gordan Nuhanović, Zoran Pilić, Danijela Stanojević, Tanja Tolić, Milana Vuković Runjić.


Foto: Srednja.hr
Tekst: Jutarnji list

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close