Vijesti

Što nutricionisti kažu o hrani na blagdanskim štandovima?

Kvalitetna ponuda hrane na zagrebačkom adventskom sajmu zasigurno je značajno pridonijela osvajanju trona najboljeg Adventa u Europi. Možemo reći da je ponuda prilično bogata, a u prvom planu je i ove godine meso


Gotovo svaka kućica nudi kobasice, što i ne iznenađuje jer su kobasice simbol zagrebačkog adventskog ugođaja. S kobasicama je sve počelo, jer pogledamo li unazad nekoliko godina, na zagrebačkim ulicama street food u vrijeme Adventa nije postojao. Početak adventskog street fooda obilježili su šatori koji su uz piće nudili klasične vrste kobasica poput kranjske ili debrecinke u bijelom pecivu koje su i danas prisutne.

Nude se janjeće, teleće, pa čak i kobasice od veprovine ili konjetine

No ponuda kobasica je značajno evoluirala, jer osim klasične svinjetine, na štandovima možemo odabrati janjeću ili teleću kobasicu pa čak i kobasice od veprovine ili konjetine. Ono što posebno veseli su brojni prilozi koji se uz kobasicu mogu odabrati, a značajno su se odmakli od kečapa, majoneze i senfa. Radi se o primjerice marmeladi od luka, relishu od sušenih rajčica, ukiseljenih rotkvica i daikona, umaka na bazi currya, chillija, hrena i wasabija te drugih.

Linija neće nastradati ako si priuštiš koju kobasicu

U ponudi nažalost nema light varijanta kobasice od primjerice piletine ili puretine, međutim, blagdansko vrijeme nije doba odricanja. Čak i oni posebno oprezni po pitanju prehrane koji paze na liniju mogu si priuštiti pokoju ”kobasu” istovremeno prakticirajući umjerenost.

Vegetarijanska ponuda oskudna

Za vegetarijance je ponuda slabija, a nudi se uglavnom falafel, pokoja pita na turski način i krpice sa zeljem. Za one koji su željni ribe, u Kurelčevoj ulici može se pojesti i bakalar. Iako oskudna, ponuda ”zdravijih” obroka s nogu je ipak prisutna što je za svaku pohvalu, no ima prostora za nadogradnju.

Mega popularni burgeri u božićnoj varijanti

Tradicionalni kontinentalni zimski objedi osim kobasica, uključuju i druge vrste jela s mesom poput gulaša i bunceka koji se može pojesti s kiselim zeljem u praktičnoj i moderniziranoj sendvič varijanti. Pravi gurmani mogu pojesti čak i neke elitnije komade mesa poput odležanog ramsteka. Svidjela nam se i sporo pečena svinjetina ili pulled pork u sendviču, kao i trenutno mega popularni burgeri u božićnoj varijanti u kojoj su spojene suhe šljive, crveni kupus i umak od senfa i meda.

Osvrt na adventsku ponudu hrane završava s još jednom pohvalom, a to je izbor kolača. Fritula ima i uvijek će biti, no izbor se proširio i na najpopularniju slasticu austrijskih skijališta – germknedle, zatim na hvaljeni kolač od rogača iz Gajeve, kao i različite baklave te štrudle.

Nutritivno gledano, adventska hrana je visokokalorična s visokim udjelom masti i soli, a sve to dobro zalijemo sa zašećerenim alkoholom u obliku kuhanog vina, rum-punča, groga ili pak pićem u kombinaciji sa žestokim alkoholom. No, adventske delicije jedemo jednom godišnje i blagdansko doba nije vrijeme brojanja kalorija, već uživanja i opuštanja u dobrom društvu.


 

Tekst: zdravakrava.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close