Događanja

Što nas sve čeka na Danima satire Fadila Hadžića u Satiričkom kazalištu Kerempuh

Smijeh je zdrava i logična reakcija ne prepoznavanje onoga što nas u svakodnevnom životu frustrira.


Dani satire Fadila Hadžića u Satiričkom kazalištu Kerempuh u Zagrebu ove će godine početi u petak 5. lipnja praizvedbom predstave “‘Ko živ, ‘ko mrtav” u režiji Dine Mustafića i dramaturgiji Željke Udovičić.

Taj omnibus o gorućim problemima hrvatskog društva nastao je prema tekstovima “Ne kopaj po groblju, molim te” i “General” Mate Matišića, “Martovskim idama” Svetislava Basare i “Zadušnici” Hriste Bojčeva, a nakon premijere ostat će dio Kerempuhova repertoara.

Orwell i Molière

U idućih 15 dana publika će vidjeti još 12 predstava, kako iz Hrvatske tako i iz susjedne Srbije, Slovenije, Crne Gore i Makedonije.

Čekaju nas predstave nastale po tekstovima Aristofana, Von Kleista, Molièrea i Orwella, aktualnih britanskih zvijezda Petera Quiltera i Colina Teevana, suvremenih klasika poput Dušana Kovačevića i domaćih pisaca Miroslava Krleže i Slavenke Drakulić.

– Svim predstavama zajednički je smijeh koji izazivaju i neugodna prepoznavanja u prošlosti i komičan suvremeni odgovor na apsurde svakodnevice. Prizori suvremenog licemjerja, umijeća preživljavanja i opstajanja, sebičnosti, svakodnevnog seksizma, ksenofobije, korupcije, neopisive gluposti, podsjećaju nas na groteskne strane i banalnosti svih “velikih pitanja” suvremenoga života. Kao da pozornicom promiču vijesti iz današnjih dnevnika, slike iz naših ureda i soba. Opet je tu isti, ponekad bučan, ponekad prigušen gorki smijeh, i neugodna prepoznavanja u prizorima iz naše suvremenosti. Prizora koji često bole inteligenciju koliko su natopljeni glupošću. Ali, kako kaže izvrstan češki pisac Jaroslav Rudiš, protiv gluposti se najbolje bori humorom – opisao je tematski okvir 39. Dana satire selektor Darko Lukić, koji je odabrao dvanaest predstava, a neimenovanu trinaestu u program je dodao direktor Duško Ljuština.

Šest naslova iz regije

Među odabranim predstavama zanimljiva su gostovanja “Lizistrate” u režiji Nataše Poplavske i produkciji Komedije iz Skopja, “Razbijeni krčag” Jugoslavenskog dramskog pozorišta u režiji Igora Vuka Torbice, “Slavna Florence” redateljice Đurđe Tešić iz beogradskog Ateljea 212, “Švejk” Mestnog gledališča Ljubljana u režiji Jake Ivanc, “Tartuffe” SNG Nova Gorica u režiji Vite Taufera i “Urnebesna tragedija” Crnogorskog narodnog pozorišta u režiji Veljka Mićunovića. Među domaćim naslovima, gledat ćemo “Kako smo preživjele” Zagrebačkog kazališta mladih u režiji Dine Mustafića, “Ko rukom odneseno” Teatra &TD redatelja Bobe Jelčića, “Vučjaka” HNK Zagreb u režiji Ivice Buljana, “Životinjsku farmu HNK Ivana pl. Zajca u režiji Andrása Urbána te Kerempuhove uspješnice “Jazavac u Kerempuhu” redatelja Olivera Frljića i “Made in Hrvatska” Anice Tomić i Jelene Kovačić.


Tekst: večernji.hr

Foto: Komedija Skopje

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close