DogađanjaVijesti

Što nas sve očekuje na Noći Muzeja u Gospiću?

Dvanaestu Noć muzeja koja će se održati 27. siječnja od 18.-01. sati iza ponoći, obilježiti će tema Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo, kojom se želi ukazati na važnost prikupljanja, očuvanja i prezentiranja najširoj javnosti, materijalne i nematerijalne kulturne baštine, koju brojni muzeji i druge ustanove baštine u svojim zbirkama, ali i iznimnog utjecaja koji je imala glazba i glazbeni stvaraoci kroz povijest do najsuvremenijeg doba.


U ovogodišnju Noć muzeja uključio se i gospićki Muzej Like. U vremenu od 18 do 22 sata trajati će stručno vodstvo kroz stalni postav. Tijekom cijele Noći muzeja, dakle od 18 sati pa do sat iza ponoći biti će postavljena izložba glazbenih instrumenata i pripadajućeg asesoara iz muzejskih zbirki.

U 20 sati nastupiti će učenici iz Lovinca koji tamo polaze glazbenu školu u klasi prof.Danka Ivšinovića. Nekoliko Ivšinovićevih učenika izvesti će etide, preludije, sonatine, sonate, dvoglasne invencije i narodne pjesme niza eminentnih autora iz razdoblja od 16. do 18. stoljeća.

Razdoblje od 16. do 19.stoljeća ogledati će se i u nastupu Gradskog zbora Vile Velebita. I ovdje je uključena ista osoba, zborom ravna prof.Danko Ivšinović, a Zbor će izvesti tri skladbe, Tebe poem, Lautate dominum i Gloria.

Posebno bi zanimljiv dio Noći muzeja mogao biti i dio posvećen vinilu, odnosno reprodukcija glazbe s dobrih starih ploča. Najzaslužnija osoba za ovo je dr,Tatjana Kolak iz gospićkog Muzeja koja je za ovo događanje pripremila povijesni gramofon s kojega će se, uz pomoć nešto novije tehnologije, puštati glazba s ploča.

Dio Muzeja je i Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu u kojemu će tijekom trajanja Noći Muzeja biti organizirane demonstracije Tesline ispitne stanice. U vremenu od 18:30 do 19:30 biti će organizirana Književna večer s hrvatskim književnikom i dramskim umjetnikom Enesom Kiševićem i izvođenje recitala „Teslina golubica“ – sonetni vijenac.

Za sve sadržaje ulaz je besplatan.

 

Izvor / Foto: lika-express.hr

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close