Vijesti

Što nam tijelo poručuje kad žudimo za određenom hranom?

Žudnje za određenom hranom nisu samo hir, već način na koji tijelo pokušava “reći” čega mu nedostaje, piše express.hr


Žudnja za kruhom i tjesteninom skriva manjak dušika

Imate li izraženu želju za unosom ugljikohidrata, to može biti signal manjka dušika u prehrani. Budući da se taj element nalazi u svakoj živoj stanici, koristi se za određivanje proteina u hrani. Proteini sadrže oko 16 posto dušika, pa se u slučaju žudnje za ugljikohidratima najbolje okrenuti hrani bogatoj proteinima, poput ribe, mesa, orašastih plodova i grahorica. Dušik je važan za normalan rad srca, pokretanje metabolizma, rad bubrega, ali i zdravlje kože te kose.

Žudnja za čokoladom signal je nedostatka magnezija

Ljudi koji gotovo svakodnevno imaju potrebe za čokoladom, često imaju kronični nedostatak magnezija. Taj je mineral neophodan u brojnim tjelesnim funkcijama – od regulacije krvnog tlaka i šećera do upravljanje radom mišića i živaca. Potrebe za magnezijem rastu u razdobljima stresa, a njegov nedostatak možete nadoknaditi unosom orašastih plodova, raznih sjemenki, datulja, grahorica i zelenog lisnatog povrća.

U 100 grama tamne čokolade nalazi se čak 176 mg magnezija, što je polovica preporučenog dnevnog unosa, pa ako već često jedete čokoladu, birajte tamniju i zdraviju varijantu.

Žudnja za kavom može skrivati manjak soli

Imate li potrebe stalno unositi kavu ili čaj u organizam te unosite više takvih napitaka nego same vode, to može biti znak nedostatka raznih nutrijenata, poput fosfora, sumpora, soli i željeza.

Više na express.hr

 

Foto: unsplash

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close