Vijesti

Što je opasnije, cigarete ili šećer?

Pušenje i slatkiši stvaraju ovisnike, bilo zasebno, bilo u kombinaciji, a utječu negativno na sve aspekte života: emocionalni, društveni, financijski i zdravstveni.


Dopamin, takozvani hormon sreće, oslobađa se u mozgu u puno većim količinama pri konzumaciji hrane bogate šećerima te posljedično izaziva ovisnost. Isto se događa pri utjecaju nikotina na mozak.

Bez duhana ipak možemo živjeti, ali naš organizam bez šećera, točnije glukoze, gubi energiju te ju počinje nadomještati iz drugih izvora te tako škoditi tijelu, potencijalno kulminirajući s nakupljanjem štetnih ketona u krvotoku, koji uzrokuju bolne posljedice, pa i smrt. Kada se govori o šećeru, ne misli se nužno na prerađeni, bijeli šećer, već on u tijelo dolazi i putem ugljikohidrata. Utoliko je važno paziti na koji način unosite šećere u organizam, u kojim količinama te o kojoj vrsti šećera se radi.

Lakši džep

Cigareta se u financijskom aspektu lakše odreći, s obzirom da predstavljaju izdašne financijske izdatke aktivnim pušačima, dok je hrana jeftinija što je više industrijski prerađena, a upravo taj čimbenik je ključan u izazivanju ovisnosti. Kolika će biti ovisnost o nekom jelu ili prehrambenoj namirnici zavisno je o tome koliko je ta namirnica procesuirana.

Bijeli šećer, koji je glavni sastojak većine slastica, industrijski je prerađen, a i same slastice dodatno kroz procese tvorničke proizvodnje. Nije čudno da su na listi hrane koje izazivaju najviše ovisnosti u prvih 10 čokolada, keksi, sladoled i kolači. Naposljetku umjetni i prerađeni sastojci prevladavaju u slatkoj hrani te je utoliko lišena zdravih tvari koje su karakteristične za sirove i prirodne namirnice. Iz te činjenice proizašao je i izraz “prazne kalorije”, koji označava hranu lišenu nutritivnim vrijednostima.

Izgled i samopouzdanje

Ovisnost o šećeru najveći je uzročnik pretilosti koja, osim zdravstvenih problema, uzrokuje emocionalne i društvene. U pretile osobe prekomjerna tjelesna masa izaziva negativne reakcije i komentare u društvu te utječe na samopouzdanje i sliku o sebi, dovodi do smanjenja motivacije za životne pothvate, podcjenjivanje vlastitih sposobnosti i vrijednosti te izolaciju iz društvenih događanja.

Pušenje se percipira kao ‘cool’ te je utoliko i teže prestati pušiti. Ono postaje dio raznih osobnih i društvenih rituala za koje treba pronaći zdraviju zamjenu kako bi se riješilo ovisnosti koja je ušla u sve sfere života, ne samo zdravstvenu.

Uzročnici raka

Šećer kvari zube, kako estetski, tako i zdravstveno, a prekomjernim unosom se riskiraju kardiovaskularna oboljenja, dijabetes, oštećenja jetre, povećava se razina lošeg kolesterola, ali i rizik od oboljenja rakom. Pušenje također uzrokuje kardiovaskularne bolesti, a posebice probleme s plućima i disanje, počevši od kronične opstruktivne bolesti pluća pa sve do raka pluća.

Sve je štetno, obično to ide jedno s drugim. Jedno i drugo je opasno, a često ide zajedno. Po zdravlje su cigarete opasnije no ovisnost o šećeru ipak uzrokuje pretilost, dijabetes i neuravnoteženi krvni tlak. Pri rješavanju bilo koje ovisnosti preporučuje se opća promjena životnih navika. Čak i pri prestanku pušenja, preporučuje se usvajanje zdrave prehrane s manje šećera te slušanje savjeta koje smo dobili još u školi o tome kako ne dobiti na tjelesnoj težini. – savjetuje Boris Gracin, dr. med., spec. psihijatar, subspecijalist iz alkoholizma i drugih ovisnosti, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, Nastavni zavod za jadno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Promicanje zdravog stila života u kampanjama protiv ovisnosti ne cilja utjecati samo na fizički već i psihički razvoj pojedinca koji pati bilo od ovisnosti o duhanu ili šećeru. Zadovoljstvo životom osnovni je preduvjet nošenja s psihičkom ovisnosti o cigaretama ili slatkom, kako emocionalno, odnosno društveno funkcioniranje ne bi predstavljalo problem, a pušenje i hrana jedina utjeha i način kojima se postiže ugoda.

Apstinencija je jedini lijek za ovisnost o šećeru i cigaretama. Sa šećerom je ipak lakše, pošto za zdravlje nije štetno povremeno pojesti nešto slatko u malim količinama, s obzirom da neće pokrenuti preveliku dopaminsku reakciju, dok se u slučaju pušenja savjetuje apsolutan prestanak, kako bi se tijelo fizički potpuno oslobodilo ovisnosti.


Tekst: ordinacija.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close