Europa

Što građani misle o radu trgovina nedjeljom? Čak 60 posto trajno bi ga zabranilo!

PROMOCIJA PLUS ZA RTL

Promocija plus je za RTL provela ekskluzivno istraživanje o neradnoj nedjelji


Uoči druge neradne nedjelje, kao posljedica mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite, RTL  donosi ekskluzivno istraživanje Promocije plus.

Zašto je zabranjen rad nedjeljom?

Trgovine nedjeljom službeno su zatvorene iz epidemioloških razloga, no mnogi smatraju kako je to i zbog približavanja izborima i dodvoravanja biračima.

Da se radi o predizbornom dodvoravanju Crkvi i konzervativnim udrugama smatra najviše ispitanika njih 43,4 posto. Nešto iznad 38 posto vjeruje da se radi o isključivo o epidemiološkim razlozima, a da su trgovine nedjeljom zatvorene kao kombinacija ovih dvaju faktora stav je 8,3 posto ispitanika.

Pritom znatno veći postotak birača gotovo svih stranaka oporbe očekivano češće iščitava zabranu isključivo kao izborno dodvoravanje, dok se HDZ-ovi birači češće pozivaju samo na epidemiologiju (62,8 posto).

Da je to izborno dodvoravanje smatra 64,8 posto birača SDP-a41,9 posto birača Domovinskog pokreta Miroslava Škore58,6 posto birača Mosta i 56,3 posto birača HSS-a. Među strankama u kojima preteže opcija da su razlozi epidemiološki jesu i BM 365 (45,5 posto) i Hrvatski suverenisti (66,7 posto).

Trajna zabrana rada nedjeljom?

O neradnoj nedjelji govorilo se i prije pandemije, a više od 60 posto ispitanika smatra da treba ozakoniti trajnu zabranu rada trgovina nedjeljom i nakon što pandemija završi!

Pritom je za ovu opciju najveći postotak birača svih vodećih stranaka, pa i onih oporbenih. Manje od 20 posto ispitanika priželjkuje da trgovine ne rade samo dok traje pandemija, a nešto iznad 15 posto ispitanika želi da se mjera ukine odmah i da trgovine ponovno rade nedjeljom.

Trajnu zabranu rada nedjeljom želi 74,2 posto birača HDZ-a45,6 posto birača SDP-a76,8 posto birača Domovinskog pokreta Miroslava Škore68,4 posto birača Mosta i 53,8 posto birača HSS-a.

Zašto su ispitanici za neradnu nedjelju?

Ispitanici ističu da su za neradnu nedjelju najčešće zbog samih radnika.

Gotovo polovina ispitanika poručuje da radnicima u trgovinama treba jedan dan odmora i da je nedjelja za to najbolja. Nešto više od 34 posto ispitanika misli da trgovine tada ne trebaju raditi jer je to dan za obiteljsko okupljanje. Kao treći razlog 11 posto ispitanika navodi da je nedjelja sveti dan, dan za odlazak na svetu misu, a gotovo 5 posto poziva se na druge države koje drže do kršćanskih vrijednosti i također ne rade nedjeljom.

Zabrana samo dok traje epidemija

Ispitanici koji se zauzimaju da zabrana traje samo dok traje epidemija kao glavni razlog navode da se tako smanjuje mogućnost zaraze. Trećina se poziva na odmor radnika čime oni jačaju imunitet, 16 posto u tom danu vidi mogućnost detaljnije dezinfekcije  trgovina, a dio ih navodi činjenicu da trgovci neće biti na gubitku ako trgovine budu zatvorene nedjeljom samo tijekom pandemije jer građani ne mogu ići u prekograničnu kupnju.

Razlozi za ukidanje zabrane

Među onima koji su za ukidanje zabrane rada nedjeljom najviše ih se poziva na ekonomsku krizu zbog koje ljudi trebaju raditi, a ne da im se zabranjuje rad. Nešto iznad 18 posto anketiranih smatra da će rad trgovina nedjeljom smanjiti pritisak na trgovine subotom. Dio ispitanika navodi da je to njihov općeniti stav, a dio se zabrani protivi jer ju vidi kao HDZ-ovu izbornu odluku. Ima i onih koji zabranu žele ukinuti jer smatraju da se Crkva umiješala tamo gdje joj nije mjesto.

Od svih podataka znakovito je da više od 60 posto ispitanika, koji pokrivaju cijeli politički spektar, zaziva trajno neradnu nedjelju. No zakonska procedura je jasna, takva odluka mora proći Vladu i Sabor, a dosadašnja dva pokušaja rušio je Ustavni sud.

NAPOMENA: Istraživanje o zabrani rada nedjeljom za RTL je ekskluzivno provela agencija Promocija plus od 5. do 8. svibnja na 1300 ispitanika. 

Standardna statistička pogreška je +/- 2,77 posto uz razinu pouzdanosti od 95 %.

 

Foto: Josip Durdov

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close