Događanja

Što donosi nova reformirana škola?

Nova reformirana škola u Hrvatskoj trebala bi zaživjeti u školskoj 2020./21. godini.


Od tada osnovna bi škola trebala trajati devet godina. Više neće biti općeg uspjeha ni u osnovnoj ni u srednjoj školi, a u prva dva razreda neće biti brojčanih ocjena uopće. Uvest će se fleksibilna satnica što znači da će se satnica predmeta definirati na godišnjoj razini, a u kojem će razdoblju odraditi satnicu pojedinog predmeta, odlučivat će njegovi nastavnici i ravnatelji škola. Produljit će se nastavna godina za tjedan ili dva s tim što će se u tim dodatnim danima organizirati projektna nastava.

Nacionalni ispiti

Precizirat će se koja znanja i vještine učenici moraju imati nakon nekog razreda. Uvest će se nacionalni ispiti kojima će se na određenom broju učenika provjeravati pismenost iz različitih područja, jezičnog, prirodoslovno-matematičkog i sl. Gimnazije će doživjeti promjene. Najvažnije je da će se u općim gimnazijama učenici nakon drugog razreda opredjeljivati za module iz tri područja – prirodoslovno-matematičkog, društveno-humanističkog i umjetničkog. Module će izabrati u skladu s onim što će im biti važno za nastavak studija, a još dva sata tjedno imat će da izaberu nešto što žele dodatno učiti. Zanimljivo je da će svaka opća gimnazija moći sama odlučiti hoće li učenicima nuditi sve module ili samo neke i tako se profilirati u prirodoslovnom ili humanističkom smjeru. Ono što je mnogima sada nezamislivo učenici trećeg razreda moći će, ako žele, slušati predmete iz četvrtog razreda. Državna će se matura mijenjati, ali najvjerojatnije tek 2023./24. školske godine.

Strukovne škole imat će od 20 do 80 posto praktične nastave, učenici će u prvom razredu upisati sektor, a tek u trećem svoje zanimanje. Sve to jučer je javnosti predstavio voditelj kurikularne reforme dr. Boris Jokić. Novi kurikulumi u 60 škola, 48 osnovnih i 12 srednjih, eksperimentalno će se uvesti sljedeće 2016./17. školske godine., a u 2017./18. uvest će se u prve, treće, pete i samo za biologiju, kemiju i fiziku u sedme razrede te u prve razrede srednjih škola. Tada će se ukinuti brojčane ocjene za prva dva razreda osnovne škole i početi ukidanje općeg uspjeha.

Osnovna škola trajat će devet godina.
2016.-2017.

U toj školskoj godini novi kurikulumi uvest će se u 48 osnovnih škola i 12 srednjih škola. Iz pet regija odabrat će se po 12 škola.

2017.-2018.

Novi kurikulumi uvest će se u prve, treće, pete i za biologiju, kemiju i fiziku u sedme razrede OŠ te u prve razrede srednjih škola.

2020.-2021.

Krenut će potpuno reformirana škola, osnovna škola trajat će devet godina. Ni u osnovnim ni u srednjim školama više neće biti općeg uspjeha.


 

Tekst: vecernji.hr 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close