Događanja

Sportski aperitiv – El Clasico na hrvatski pogon

 

Barcelona i Real su kroz povijest u svojim ekipama imali nemali broj naših igrača ali sasvim sigurno niti jedan sraz ovih dvoje nogometnih mastodonata nije bio kockasto obojen kao ovaj pred nama.

Nikada nije bilo upitno hoće li  Luka Modrić postati jedna važna karika u momčadi Reala, iako način na koji Real igra bez njega je zabrinjavajući za sve navijače kluba iz glavnog grada, status Ivana Rakitića pogotovo nakon određenog dijela sezone gdje je bio izložen nemalom broju kritika sigurno nije očekivan.

Kako to uvijek biva, malo te kude,malo te hvale, a pošto je nogomet  u pitanju, vrlo je mala razlika između opravdanog  transfera ili totalnog debakla, idemo pogledati što to možemo 22.3 očekivati od tog sudara dvaju svjetova , koji odavna više nije samo nogometni derbi.

Riječ je o utakmici koja za bolje poznavatelje političke situacije u Španjolskoj, uvijek donosi neki poseban gušt, čisto da se vidi koliko još ta kraljevina može pokazati neki privid jedinstva između Madrida i Katalonije.

Naravno gledanosti ove utakmice i novcima koji se tu „vrte“ može parirati jedno finale NFL-a, ali kako smo mi ipak dio Europe, pa nama „ćunjevita“ lopta znači isto kao i Želju Kerumu pravila finog ponašanja, ta dva sata nogometne rapsodije svakako poprave tjedan.

„ HVALA MODRIĆ! “

Svi smo mi znali koliko Luka znači našoj reprezentaciji, to nam je dokazao još dok je u Dinamu igrao, ali prelaskom u Real nitko nije niti pomišljao da jedan fantazist, čovjek kojem je suđeno da se za njega trči, a na njemu je samo da svojom lucidnošću pronađe napadača, može toliko kvalitetno odigrati ulogu defanzivnog veznog.

Upravo je to Ancelotti i napravio. Dolaskom Balea jednostavno je vezni red Reala postao prenatrpan ofenzivnim igračima i tu na scenu stupa Luka, kasnije će se nakon njegovo ozljede najbolje vidjeti koliko je on to dobro radio, kao nekada za vrijeme onih prošlih „galacticosa“ Makelele.

Real je trenutno što se forme tiče u jako lošoj situaciji. Trenutno je njegova igra jedna vrsta pročitanog štiva, što i nije čudo jer jednostavno ima vrhunski napad a jako lošu obranu.

Igra Reala se svodila na to da ne može nama protivnik dati toliko golova koliko mi možemo njemu. Jednostavno akcija protivnika nije smjela doći do Realove obrane. Poslovično slabi bekovi, Ramos kojem je svaka visoka lopta jedna vrsta neodređenog integrala, poslovično na živcima slab Pepe nisu bili garancija kvalitetne defanzivne igre Madrida.

Upravo je taj defanzivni dio glavni problem Reala, svaki protivnik koji uspije izdržati napade, i prenijeti loptu preko centra s 3 igrača u stanju je napraviti ozbiljne probleme Realovoj obrani.

Modrić je bio taj osigurač koji je radio ono što trenutno niti jedan igrač Reala ne može, a to je zadržavati loptu između obrane i napada, odnosno kreativnog i ofenzivnog dijela veznog reda i ne dopustiti da se braniči nađu u prilici da moraju voditi igru iz defenzivnog dijela. Što je najbolje vidljivo iz zadnjih par utakmica u kojima njega nije bilo.

„ MSN NA RAKETNI POGON“

Na primjeru Ivana Rakitića može se jako dobro vidjeti na koji način Barcelona sistematički kupuje igrače. Xavi koji je godinama bio motor i glava te momčadi , lagano pritisnut godinama,morao je prepustiti svoje mjesto nekom mlađem. Za razliku od Reala koji i dalje gomila ofenzivno orijentirane igrače iako je kvaliteta stopera i bekova upitna, Barcelona si tu grešku nije dozvolila. Na golu je odlični Ter Stegen,stoperi i bekovi su na visini zadatka,a dugo velom tajne obavijeni tercet Messi, Suarez i Neymar zbilja izgledaju odlično. Opet kroz sve to dolazimo do analize igre Rakitića i onog najbitnijeg zašto je Barcelona u nadolazećem derbiju favorit.

Rakitić je igrač odličnih motoričkih mogućnosti,fine tehnike i sjajnog pregleda igre, netko tko je osuđen na uspjeh u Barceloni, iako više ova ekipa ne igra onu klasičnu tika-taku,nego je to puno direktniji nogomet gdje se više oslanjaju na individulane kvalitete svojih igrača, opet tu Rakitić zna podvaliti sjajan pas za svoj tercet u napadu.

Ivan je jedno jako ugodno iznenađenje , pogotovo ako uzmemo u obzir da je bio na meti medija, spominjala se selidba u Englesku ,iako je proveo u ekipi Barcelone samo 3 mj do tada, uspio je to sve nadvladati i postati jedna od glavnih poluga veznog reda.

Barcelona trenutno ima formu kojoj Real teško može konkurirati, pogotovo ako se uzme u obzir da je Modrić i dalje u fazi oporavka i da će se ovaj dugi izostanak sigurno osjetiti na njemu.

U svakom slučaju 22.3 21:00 će istinskim ljubiteljima nogometa donijeti pravi užitak…


 

Tekst: Josip Mandarić

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close