Događanja

Sportski aperitiv: Čista perverzija iliti što je instrument bez dobrog svirača

Jedna od glavnih preokupacija kompletnog muškog roda (ili bar onih koji se tako osjećaju) u sljedećih par dana biti će sasvim sigurno polufinalne utakmice Lige prvaka.

Pogotovo jedan par debelo bode u oči, svaka čast Realu i Juventusu, ali dvoboj Barcelone i Bayerna će biti taj koji neće tako lako na tiket i zbog kojeg će se prijateljstva između raznoraznih nogometnih filozofa pucati kao hrvatski proračun već u veljači.

Pep ili Barcelona? Barcelona ili Pep? Kao što vidite nigdje se ne spominje Bayern. Upravo to je razlog zašto nam je ovaj dvoboj toliko bitan. Priča oko Pepa je dosta interesantna, riječ je o čovjeku koji je s Barcelonom osvojio sve i još malo više od toga, stvorio je jednu prepoznatljivu igru kojoj se divio cijeli svijet, jednom riječju proglašen je za nogometnog vizionara bez premca.

Dolaskom u Bayern prenio je svoj način igre iz Barcelone, sada Bayern igra tika-taku, ali Pep više nije toliko omiljen kao u Barceloni. Zašto je to tako?

Jedan od razloga je sasvim sigurno taj što nije osvojio Ligu prvaka s klubom,istina imao je samo jednu priliku do sada ali treba biti realan i uzeti u obzir da nije doveden da bi osvajao domaći kup i prvenstvo.

Drugi i to puno bitniji razlog je taj što u momčadi nema Messija. Ova utakmica će otkriti još jednu tajnu koja glasi: „ Da li je Pep bio potrebniji Barceloni ili je Barcelona bili potrebnija Pepu?“
Mnogi „stručnjaci“ će navesti kao jedan od glavnih razloga zašto je Guardiola bio toliko uspješan da je jednostavno imao ekipu koja je mogla igrati sama bez ičije pomoći. Stavi četiri „panja“ u obranu, nekog da trči u sredini a ostalo će Messi , Iniesta i Xavi riješiti. Treba priznati da na „prvu“ to i zvuči kao da ima nekog smisla,ali naravno da je trener jako bitna karika u lancu.

Isto tako ima ljudi koji će reći da Messi i društvo nikada ne bi napravili ono što su napravili da se nije pojavio jedan takav vizionar i naučio ih kako dobiti utakmicu konstantnim presingom i beskonačnim dodavanjima.

Ova utakmica će nam konačno dati odgovor na ta pitanja. Bayern je Pepu prilika da se napokon etablira kao jedna vrsta genijalnog nogometnog uma, da svima pokaže da nije Messi taj koji mu je donosio titule.

Na kraju sve ga se to svodi na onu staru priču o tome kako je bez vrhunskog glazbenika dobar instrument samo komad drva, upravo je to Pepova prilika da se upiše među najveće svih vremena.


 

Tekst: Josip Mandarić

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close