Scena

Spomenici iz Jugoslavije: Prepoznajete li ih?

 

 

Spomenici iz bivše Jugoslavije bili su neobično dizajnirani. Postoji na tisuće takvih spomenika, danas ćemo prikazati neke od najvećih i “najljepših”.

Stotine spomenika razbacano je po selima i ruralnim područjima bivše Jugoslavije. Nekad su ti spomenici bili mjesto okupljanja školaraca, vojnih veterana i patriota koji su oplakivali svoje najbliže suborce, rodbinu i prijatelje izgubljene u Drugome svjetskom ratu. Danas su ti spomenici rijetko posjećivani. Često su građeni kompletno od betona te su napravljeni kako bi odoljeli zubu vremena – dokaz i svjedočanstvo “nove unije” povijesno razdvojenih balkanskih zemalja – Jugoslavije.

Danas zaboravljene i odbačene spomenike fotografirao je Jan Kempenaers koji je putovao u zemlje bivše Jugoslavije te zabilježio ove “prekrasne” i nezaboravne objekte u svojoj knjizi – “Spomenik”.

Međutim, rane povijesti nikada nisu u potpunosti zacijelile; krv je nastavila teći u svim smjerovima, a Jugoslaviju je držao “na okupu” (kao i obično) karizmatičan vođa kojeg se narod bojao, doživotni predsjednik – maršal Josip Broz Tito. Jugoslavija je pokušala zaboraviti stoljetna razaranja i religijske razlike koje su kulminirale u Drugome svjetskom ratu; nametnut je “domaći komunizam” koji se svijetu prikazao kao “neutralan”. Nekako je Jugoslavija opstala, unatoč religijskim, jezičnim i etničkim razlikama, još 35 godina nakon rata. Tijekom tog vremena, sagrađeni su veliki spomenici, prenosi WHO.

 

1 2 4 5 6 7 7c26c0c8ebc210470d5e6b4ef107db2a 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

Tekst: Vojna povijest

Foto: Jan Kempenaers

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close