Vijesti

Speleolozi započeli istraživanja na Plitvicama

OKO 100 SPELEOLOGA

Nakon što je uslijedilo popuštanje epidemioloških mjera, za vikend 1. svibnja 2020. uslijedila je prva speleološka invazija na područje NP Plitvička jezera – javljaju iz Speleološkog odsjeka PDS-a Velebit


Gotovo sto speleologa iz više udruga; SO PDS Velebit, SO HPD Željezničar, Speleo Osmica, SD Karlovac, Ursus spelaeus, Estavela, SK Samobor, SK Ozren Lukić, SD Veles, Freatik, Breganja, rasprostrlo se prema projektu dodijeljenim područjima istraživanja. LIDAR skeniranjem uz poznate, ustanovljen je određeni broj do sada nepoznatih speleoloških objekata (kategoriziranih po vjerojatnosti – niska, srednja i visoka vjerojatnost), a svaka udruga prijavljena u projektu dobila je područje istraživanja sa otprilike jednakim brojem potencijalnih objekata).

Nakon par mjeseci anticovid kampanje #ostanidoma, odlazak u prirodu zbog speleologije i još k tome na Plitvice očito je bio pravi i jedva dočekani psihoterapeutski doživljaj.

Unatoč najavama na Facebooku, zapravo se i nije znalo koliko je društava i speleologa tog dana  potegnulo put Plitvica, sve dok se nisu počeli slučajno susretati po parkiralištima i šumi.

Tako se i došlo do ovog broja od stotinjak speleologa, broja kojeg obično bilježimo na većim ekspedicijskim istraživanjima i to kroz trajanje od otprilike 2 tjedna, a ne za jedan vikend. Nije trebalo dugo čekati na prve objave i fotografije na Facebooku, dio kojih možete pogledati na Facebook stranicama speloloških društava. Vikend istraživanja se intenzivno nastavljaju pa vjerujemo da će NP Plitvička jezera do završetka projekta imati upotpunjenu bazu – katastar speleoloških objekata na svome području. – zaključuju iz SO PDS Velebit.

 

Izvor: Marjan Prpić | Foto: Facebook - razni autori (SO Velebit, SD Ursus spelaeus, SK Samobor)

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close