Spasite svoju kožu: Besplatni pregledi madeža u 5 hrvatskih gradova!

MEĐU NJIMA I GOSPIĆ

La Roche-Posay, Hrvatsko dermatovenerološko društvo i Hrvatsko društvo za dermatološku onkologiju Hrvatskog liječničkog zbora organiziraju preventivne preglede u Zagrebu, Pazinu, Gospiću, Imotskom i Vukovaru


Zagreb, 16. svibnja 2023. – La Roche-Posay, Hrvatsko dermatovenerološko društvo i Hrvatsko društvo za dermatološku onkologiju Hrvatskog liječničkog zbora i ove godine u sklopu javnozdravstvenog projekta #SaveYourSkin organiziraju besplatne preventivne preglede madeža u Zagrebu, Pazinu, Gospiću, Imotskom i Vukovaru. Naime, među europskim zemljama Hrvatska je na vrlo visokom, četvrtom mjestu po smrtnosti od melanoma, a stručnjaci ističu kako rak kože, ako se otkrije na vrijeme, u 99 % slučajeva može biti izlječiv.
Cilj ovog projekta je edukacija građana o pravilnoj zaštiti od sunca i prevenciji zloćudnih tumora kože s posebnim naglaskom na melanom. Osim mogućnosti obavljanja pregleda madeža bez uputnice i besplatno, građani će dobiti i iznimno vrijedne, stručne savjete dermatologa.

„Prema Registru za rak Republike Hrvatske incidencija melanoma u Hrvatskoj je u stalnom porastu. U posljednjih 20 godina bilježimo prosječan godišnji porast oboljelih od melanoma za 3,5%. Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak, u Hrvatskoj su u 2020. dijagnosticirana 753 nova slučaja melanoma kože (stopa incidencije 18,6/100.000), dok je prema podacima o mortalitetu u 2021. od melanoma umrlo 227 osoba (stopa mortaliteta 5,9/100.000). U 2020. godini, kao posljedica COVID-19 pandemije, broj dijagnosticiranih slučajeva melanoma znatno je manji od očekivanog na temelju trendova posljednjih godina; prosječan broj novih slučajeva melanoma u posljednjem petogodišnjem razdoblju (2015. – 2019.) je 852, u 2019. su bila 923 nova slučaja prema stanju Registra za rak prilikom izrade Biltena za 2020. godinu (studeni 2022.)“, rekla je akademkinja Mirna Šitum, predsjednica Hrvatskog društva za dermatološku onkologiju.

Javnozdravstvena kampanja #SaveYourSkin započet će preventivnim pregledima na Europskom trgu u Zagrebu 22. i 23. svibnja, a nastavit će se u Pazinu 25. svibnja na Trgu slobode i 26. svibnja u Gospiću na Trgu Stjepana Radića. U lipnju će priliku za pregled dobiti građani Imotskog (2. lipnja u Ulici Ante Starčevića) te Vukovara (4. lipnja na Trgu Republike Hrvatske). Pregledi će se obavljati od 9 do 20 sati, a za iste se potrebno prijaviti ispunjavanjem obrasca na službenoj stranici.

„Jedan od ciljeva našeg brenda La Roche-Posay je podizanje razine svijesti javnosti o važnosti pravilne zaštite kože od sunca i rane prevencije raka kože. Stoga smo prošle godine s partnerima pokrenuli ovaj projekt u Hrvatskoj te obavili 811 pregleda madeža, od kojih se njih 25 pokazalo suspektnim na melanom. Veselimo se da projekt nastavljamo i ove godine te nam je cilj pregledati još veći broj građana, posebice u onim sredinama gdje građani nemaju pristup dermatolozima“, izjavila je Svjetlana Arh, Medical direktorica L’Oreal Dermatological Beauty divizije kompanije L’Oreal.

La Roche-Posay je dermokozmetički brend za njegu kože broj jedan u svijetu*, koji preporučuju vodeći dermatolozi. Uz pomoć svojih inovativnih proizvoda brend La Roche-Posay godinama predano radi na osvještavanju o važnosti prevencije raka kože. Inicijativa #SaveYourSkin koju je pokrenuo La Roche-Posay uključuje edukaciju građana, redovne besplatne preglede madeža, redovitu i učinkovitu zaštitu od sunca pomoću krema sa zaštitnim faktorima te stručne savjete dermatologa. Dugogodišnjim nastojanjem da promjeni percepciju i navike društva u zaštiti zdravlja kože, La Roche-Posay pomaže smanjenju poražavajućih statistika vezanih uz rak kože te dodatno ukazuje na potrebu brige o zdravlju kože i potiče što veći broj ljudi na redovite preglede i samopreglede kože.

* Studija provedena na dermokozmetičkom tržištu od strane AplusA i drugih partnera između siječnja 2022. i svibnja 2022. među dermatolozima u 32 zemlje koje predstavljaju više od 80% svjetskog BDP-a.

BESPLATNI DERMATOLOŠKI PREGLEDI SU DOSTUPNI U:

ZAGREBU
22. i 23. svibnja 2023. (Europski trg)

PAZINU
25. svibnja 2023. (Trg slobode)

GOSPIĆU
26. svibnja 2023. (Trg Stjepana Radića)

IMOTSKOM
2. lipnja 2023. (Ulica Ante Starčevića)

VUKOVARU
4. lipnja 2023. (Trg Republike Hrvatske)

Dermatološke preglede moguće je obaviti besplatno od 9 do 20 sati. Za termin pregleda u svome gradu građani se trebaju prethodno prijaviti na ovoj poveznici. Broj termina je ograničen.

 

Foto: PR

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close