Događanja

SP U ATLETICI Sara Kolak danas kreće po plasman u finale bacanja koplja

Prije tri godine na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru atletski je svijet ostavila bez riječi kada je kao 21-godišnja bacačica koplja osvojila zlatnu medalju (66,18) u konkurenciji daleko starijih i iskusnijih bacačica. Godinu dana kasnije na mitingu Dijamantne lige u Lausannei bacila je hitac karijere od 68,43 metra i na Svjetsko prvenstvo u London stigla kao jedna od favoritkinja za osvajanje odličja u bacanju koplja. U finalu ju je zaustavila (četvrto mjesto) ozljeda lakta zbog koje je imala čak 660 dana dugu pauzu od natjecanja, piše Novi list.


Sara Kolak danas će u Dohi kvalifikacije Svjetskoga prvenstva otvoriti više u statusu povratnice, nego favoritkinje, iako je na posljednjoj provjeri uoči najvažnijeg ispita sezone, Hanžekovićevom memorijalu u Zagrebu, njezino koplje letjelo sve do šestog rezultata sezone od 66,42 metra.

U sezoni punoj rezultatskih oscilacija Sara Kolak početkom kolovoza prekinula je petogodišnju suradnju sa Slovencom Andrejem Hajnšekom i počela surađivati s legendarnim norveškim bacačem koplja, Andreasom Thorkildsenom. Suradnja dvoje olimpijskih pobjednika čini se punim pogotkom, Sara je uoči najvažnijeg ispita sezone dobila toliko potrebnu injekciju samopouzdanja jer je danas čeka težak posao.

Kvalifikacijska norma za plasman u finale je 63,50 metara, rezultat bolji od norme ove je sezone bacilo čak 17 natjecateljica, od tridesetjedne koje će se boriti za sutrašnji finale (20.20 sati), što samo potvrđuje da je koplje ove godine iznimno jaka disciplina. Najbolji hitac sezone u vlasništvu je Kineskinje Lyu Huihui (67,98), brončane iz Londona prije dvije godine. U kvalifikacijskoj skupini Sare Kolak tek su dvije kopljašice ove sezone imale bolji hitac od atletičarke Kvarnera, riječ je o Australki Kelsey Lee-Barber (67,70) i Čehinji Nikoli Ogrodnikovoj (67,40), dok će u skupini B (17 sati) prolaz u finale, osim Kineskinje Huihui, tražiti Bjeloruskinja Tatjana Haladovič (67,72), Njemica Christin Hussong (66,59) te braniteljica naslova i svjetska rekorderka, Čehinja Barbora Špotakova (63,85).

Donosi Novi list.

 

Foto: Wikimedia Commons

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close