Turizam

Na sjeveru Plitvičkih dolina – RASTOKE kao poznati idilični slapovi

Plitvičke doline kao nova destinacija koja se razvija tek desetak kilometara od Plitvičkih jezera, obuhvaća široko geografsko područje. Dok je granica s Bosnom i Hercegovinom na istočnom dijelu prirodna granica, na sjeveru ona ide sve do Slunja. U Slunju je rubni sjeverni dio Plitvičkih dolina, gdje se nalaze i svima dobro poznate Rastoke.

Rastoke su vodeničarsko naselje smješteno uz glavnu prometnicu, od Rakovice udaljene oko 15 kilometara. Na modrozelenoj vodi rijeke Slunjčice, riječ je o izuzetnom spoju tradicijskih kuća s mlinicama i prirode. Kako nakon rata, tako su Rastoke bile atraktivne i prije rata poslije kojeg su obnovljene. Međutim, i tisućama godina prije rijeke Korana i Slunjčica u vapnenačkim stijenama stvarale su još jedan prirodni fenomen. Tako se zovu i Rastoke, ne samo i mnogo poznatija Plitvička jezera.

Biciklističke staze o kojima smo već pisali uređenim rutama vode od Rakovice do Rastoke, prisjetite se na karti biciklističkih staza na području Turističke zajednice općine Rakovica na ovom linku.

rakovica-htz-1

1962. godine Rastoke su kao naselje uvrštene pod zaštitu Državne uprave za zaštitu kulturne i povijesne baštine.  Razlog? Rastoke se najljepše “rastaču” u kanjonu nedaleko Rakovice. Tome je pridonijelo i to što Rastoke imaju ambijentalnu vrijednost i autentično graditeljsko nasljeđe još iz 17. stoljeća, a imalo je prije svega životnu funkciju – mljevenje žita. Danas je funkcija primarno turistička.

Na sjeveru Plitvičkih dolina razgledajte Rastoke, a više informacija pronađite i na web stranici Turističke zajednice općine Rakovica ovdje.

 

 

Izvor: Sponzorirano | Foto: Vedran Božičević

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close