Poljoprivreda

Sezonska prognoza predviđa toplije proljeće, suša je već tu

Alpski snježni pokrivač trenutno je niži od uobičajenog i kao takav će topljenjem snijega manje doprinijeti riječnim tokovima u regiji, u nadolazećoj proljetnoj i ljetnoj sezoni, pokazuje EDO izvješće


Dugotrajne, iznadprosječne temperature, topli periodi i slaba količina oborina doveli su do jake suše u mediteranskoj regiji, a zahvaćena su brojna područja u južnoj Italiji, južnoj Španjolskoj, Malti, Maroku, Alžiru i Tunisu, javlja Agroklub.

Iako smo u zimi, ova vremenska nepogoda već sada ima velike, kritične učinke, stoji u izvješću Europskog opservatorija za sušu (EDO) kojim upravlja Zajednički istraživački centar Europske komisije (JRC).

Sezonska prognoza predviđa toplije proljeće u južnoj Italiji, Grčkoj, otocima Mediterana i sjevernoj Africi. Očekuje se da će ovaj problem potrajati s čime raste i zabrinutost o utjecajima na poljoprivredu, ekosustave, dostupnost pitke vode i proizvodnju energije.

Napominju i da će svaka desetina stupnja globalnog zatopljenja povećati rizike od dugotrajnih suša, a onda i mjere prilagodbe za upravljanje vodama, između ostalih i u sektoru poljoprivrede.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

 

 

Foto: Pexels

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close