Vijesti

Senj ima 4000 stanovnika, a samo lani od raka je oboljelo njih 76

U Senju, gradu od 4000 stanovnika, lani je od raka oboljelo 76 osoba, od toga 43 muškaraca i 33 žene, a umrle su 33 osobe, što je iznad hrvatskog prosjeka, ali ohrabruje podatak da se nakon postavljanja dijagnoze sve duže živi.


Zabilježeno je 14 slučajeva raka bronha pluća, 13 raka debelog crijeva, 10 raka prostate, 10 karcinoma kože, šest raka bubrega, pet oboljenja od raka mokraćnog mjehura, a bila su i dva slučaja raka dojke. Pri tome treba napomenuti da je ranijih godina u Senju bilo zabilježeno više od 500 stanovnika oboljelih od nekog oblika karcinoma.

Predsjednik Senjske lige protiv raka Miroslav Prpić ističe kako ohrabruje podatak da pacijenti mogu sve dulje živjeti nakon postavljanja dijagnoze, što naglašava značenje prevencije, zdravog načina života i redovitih pregleda. No, kaže Prpić, specijalist ginekologije i opstetricije, podaci su ipak alarmantni kada se postave u kontekst jer Senj ima više oboljenja od raznih oblika raka od prosjeka Hrvatske.

“Razna paušalna objašnjenja i nazovi opravdanja kako na to može utjecati voda, zrak, blizina odašiljača i sl. samo su samozavaravanja. Najučinkovitiji način u borbi protiv svih oblika malignih oboljenja su preventivni i redoviti liječnički pregledi i zdraviji način života, prehrane i ostaloga, svega što danas uglavnom u većini ne činimo”, rekao je.

 

Foto: Josip Durdov

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close