Vijesti

Savjeti za liječenje opeklina od sunca

Usprkos stalnim upozorenjima o štetnosti izlaganja UV zračenju, ponekad nas sunce ipak neugodno iznenadi i ‘nagradi’ crvenilom, neugodnim zatezanjem kože, bolovima.


Budući da je zbog opeklina temperatura tijela povišena, potrebno je što prije rashladiti se. Dakle, čim osjetite žarenje, maknite se sa sunca i osvježite se hladnim tušem. Ako ste u hladu, popijte hladno piće, a kockicama leda pređite preko crvenih zona na koži. Zbog opasnosti od dehidracije pijte veće količine vode.

U težim slučajevima, ukoliko su opekline jake i zahvatile su veći dio tijela, možete popiti aspirin ili ibuprofen, no ako se pojave veliki plikovi, malaksalost ili dezorijentiranost, obavezno potražite pomoć liječnika.

Protiv opeklina će pomoći i zeleni čaj (ima odlična protuupalna svojstva), a trebate ga ohladiti, natopiti njime ručnik te staviti na tijelo kao oblog.

Opečena mjesta možete obložiti kriškama krastavca ili krumpira, a pomaže i alkoholni ili jabučni ocat, koji ima umirujuće djelovanje kada se jave bol, svrbež i upala. Nikako na opekline ne stavljajte bilo koju vrstu ulja ili masti jer oni zadržavaju toplinu i još više prže kožu. Neko vrijeme izbjegavajte anti-age kozmetičke proizvode jer izazivaju iritacije.

Evo nekoliko savjeta pomoću kojih ćete spriječiti opekline:

1. Birajte kreme s visokim faktorom. Kako biste smanjili opasnost od opeklina, koristite kreme s vrlo visokim faktorom zaštite (iznad 50). Obavezno se namažite nakon svakog kupanja. Izbjegavajte ulja za kožu i tijelo jer reflektiraju svjetlost, piše Allure.com.

2. Budite temeljiti. Najosjetljivija su područja prsa, nos i jagodice pa obnavljajte kremu za sunčanje na njima svakih dva do tri sata. Obilato nanesite kremu i na dijelove tijela koje često zaboravimo, poput nosnica, područja iznad usana, oko pazuha i na nožnim prstima.

3. Oprezno i sa sunčanim naočalama. Zvuči pomalo čudno, ali ako nosite sunčane naočale s metalnim okvirima, u opasnosti ste da završite s opeklinama na obrazima.

4. Sredstva za samotamnjenje nisu zaštita. Štoviše, istraživanje u kojemu je sudjelovalo 165 studenata sa Sveučilišta u Arizoni pokazalo je da takva sredstva mogu povećati rizik od opeklina.

5. Nemojte podcjenjivati važnost krema za sunčanje. Moramo opet ponoviti da je sunce odgovorno za do čak 90 posto bora! I premda se rak kože u velikoj mjeri može spriječiti, šokantno je to da je on još uvijek najčešći oblik raka u SAD-u.


Tekst: tportal.hr

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close