Vijesti

Savjeti za kupovinu sunčanih naočala

Sunčane naočale ne bismo trebali promatrati samo kao modni dodatak, zato oprez pri odabiru. Odabir kvalitetnih sunčanih naočala koje nas štite od štetnog sunčevog zračenja vrlo je bitan, a mnogi ljudi nisu svjesni da neodgovarajuće sunčane naočale mogu naškoditi zdravlju očiju. Često se fokusiramo samo na oblik, boju ili okvir umjesto da pažljivo biramo sunčane naočale koje su najbolje za naše oči.


Mnogi se ne zamaraju oko kupnje sunčanih naočala, no posljedice, iako nisu odmah vidljive, mogu dugoročno naškoditi vidu. No dobar odabir sunčanih naočala podrazumijeva u prvom redu kvalitetan vid bez napora i zaštitu očiju od štetnog djelovanja UV zraka.

‘Najvažnija funkcija sunčanih naočala zaštita je očiju od štetnog djelovanja UV zraka. UV zrake su dio spektra sunčevog zračenja koje mogu djelovati na razvoj katarakte, makularne degeneracije, lezija na koži u području vjeđa i oko očiju. Kod kupnje sunčanih naočala treba paziti da naočale imaju oznaku UV 400 ili certifikat o zaštiti od UV zraka. Naravno da naočale moraju biti ugodne, dobro pristajati licu i da se moraju izgledom uklopiti u nečiji stil. Pri odabiru okvira, osim naravno o estetici treba voditi računa da okvir bude lagan, ugodan, lijepo sjedi na nosu i iza uha, ne žulja. Je li je okvir izrađen od metala ili plastike to je stvar nečijeg ukusa, kao i boja stakla’, objašnjava dr. Tanja Tomljanović iz Ghetaldusa.

Objasnila je i da sunčane naočale s većim staklima daju i veću zaštitu jer manja količina sunčevog svjetla dolazi u oko a dodatno štiti i područe oko očiju.

Što se tiče jeftinijih modela, objašnjava dr. Tomljanović, treba biti vrlo oprezan.

‘Kod jeftinih sunčanih naočala upitna je njihova zaštita od UV zračenja. Postoji mogućnost da lijeva i desna leća nisu potpuno jednake što može uzrokovati mutniji vid. Nekad materijal od kojeg su naočale izrađene, ako nije kvalitetan može izazvati alergijsku reakciju na koži’, kaže.

Polarizirana stakla koja su posljednjih nekoliko godina hit, dodatno štite od svjetla koje se reflektira od vodene površine, mokre ceste, snijega ili leda, kaže dr. Tomljanović dodajući da su ugodne ljudima koji puno borave na moru i snijegu ili jako puno voze.

Kad su u pitanju boje stakla na sunčanim naočalama, ona preporučuje zelene, smeđe i sive tonove koji su najneutralniji, što znači da najmanje mijenjaju prirodne boje u okolini.

Za one koji nose dioptrijske naočale, postoje dva rješenja: sunčane naočale s dioptrijskim staklima ili nositi kontaktne leće i obične sunčane naočale preko njih.

I ne zaboravite: sunčane naočale nisu potrebne samo tijekom ljeta, jer vid treba kvalitetnu zaštitu cijele godine.


Tekst: tportal.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close