Vijesti

Savjeti za izbjegavanje nezgoda za vrijeme blagdana

U vrijeme blagdana nitko ne želi razmišljati o nezgodama, no one su itekako moguće zbog zapaljivih, lomljivih i električnih dekoracija.


Oprezno sa žaruljicama

Prije uključenja u struju provjerite ispravnost električnih ukrasa. Kao najsigurniji preporučuju se niskonaponski svjetlosni ukrasi s oznakom provjerene kakvoće. LED diode trajnije su i štedljivije od običnih žaruljica.

Kablove pažljivo položite uza zid ili namještaj, a nemojte ih provoditi ispod sagova. Na jednu utičnicu ili kabel ne priključujte više od tri niza žaruljica.

Električne ukrase ne postavljajte na metalne predmete. Ako ih već ne želite isključiti prije odlaska na spavanje, svakako ih isključite prije izlaska iz kuće.

Vatra pod nadzorom

Otvoreni plamen ne ostavljajte bez nadzora! Svijeće postavite na stabilne i nezapaljive svijećnjake ili podloge, na mjestima gdje ne mogu biti srušene ili njihov plamen otpuhan na zapaljive predmete.

Prije paljenja vatre provjerite je li kamin ispravan, a dimnjak prohodan. Ne palite zimzelene grane jer mogu naglo planuti.

Omoti i vrpce od darova najčešće su lako zapaljivi, pa ih odmah nakon otvaranja darova uklonite od izvora topline. Ne spaljujte ih u kaminu ili ložištu. Po mogućnosti ih reciklirajte, ili eventualno odložite u otpad na pravilan način (razvrstajte papir i plastiku).

Na lako dostupnom mjestu imajte pri ruci provjerene aparate, pokrivače i poklopce za gašenje požara.

Izbjegavajte pušenje u blizini zapaljivih predmeta.

Šibice, upaljače, svijeće i pirotehnička sredstva držite na sigurnome mjestu, izvan dohvata djece.

Dekoracije i pirotehnika nisu dječje igračke!

Pirotehniku koristite samo vani, na otvorenom i sigurnom prostoru. Pirotehnička sredstva iznimno su opasna za djecu, pa im nipošto nemojte davati petarde, rakete i slične zapaljive predmete.

Imate li malu djecu, izbjegavajte ukrase sa sitnim, odvojivim dijelovima te ukrase nalik slatkišima i drugoj hrani. Ukrasi neka budu od plastike ili bezolovnih metala jer metali s dodatkom olova mogu biti opasni ako ih dijete proguta.

Otrovne bobice

Vjenčići i buketi često su načinjeni od cvijeća, grančica i bobica privlačnih boja i oblika, pa mala djeca mogu pomisliti da su jestivi. No biljke koje se tradicionalno koriste za blagdansko ukrašavanje nerijetko su otrovne. Primjerice, već nekoliko bobica božikovine ili imele u djece mogu izazvati bolove u trbuhu, proljev i povraćanje.

Imate li kućnog ljubimca, držite ga podalje od ukrasa i električnih instalacija.

Umjetni snijeg, sprejevi za pozlatu i druga sredstva mogu izazvati dišne tegobe ako se udahnu, pa se strogo pridržavajte uputa o uporabi.

Ne gubite ravnotežu

Postavljate li ukrase na visini, budite oprezni pri penjanju na stolice, stolove, ljestve…

Vrele tekućine i hrana neka budu na stabilnoj podlozi, udaljeni od ruba stola.

Oštar pribor za jelo, lomljivo posuđe, alkoholna pića i cigarete držite izvan dohvata djece.


 

Tekst: ordinacija.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close