Vijesti

Savjeti za sprječavanje gljivične infekcije

Gljivične se infekcije na noktima i stopalima javljaju kod 30 posto odraslih barem jednom u životu. Crvenilo, svrbež, peckanje i ljuštenje, te ispucana koža između prstiju samo su neki od simptoma tzv. atletskog stopala, piše 24 sata


Moguća je pojava i mjehurića na koži, no ono što stvara najveći problem je to što infekcija zahvaća nokte koji obično, ne liječe li se pravovremeno, postaju zadebljani i s vremenom se iskrivljuju, te mijenjaju boju u žutu ili zelenosmeđu. Liječenje je dugotrajno, po više mjeseci.

Gljivičnu je infekciju moguće spriječiti dobrom higijenom stopala. Morate ih cijele dobro osušiti poslije kupanja, uključujući i prostore između prstiju, a nokti trebaju biti suhi i čisti. Nakon vježbanja obavezno provjetrite tenisice, a ako vam se pretjerano znoje noge, češće mijenjajte čarape koje moraju biti pamučne. Skidajte i cipele tijekom dana, a ljeti što više nosite otvorenu obuću”, govori kozmetičarka i aromaterapeutkinja Petra Kump, vlasnica zagrebačkog salona ljepote Petra Kump.

Za samoliječenje gljivične infekcije kože na stopalima preporučuju se kreme s antimikoticima, koje se nanose na suhe noge, a potrebno ih je nanositi još dva tjedna od prestanka simptoma. Dijabetičari i ljudi kojima su zahvaćena više od dva nokta, odnosno više od 50 posto njihove površine, svakako bi trebali liječenje prepustiti liječnicima koji će im dati jače preparate. Gljivične infekcije riješiti se možete jedino ako i nakon tretmana u salonu kod kuće nastavite njegu. Ako tretman prekinete moguće je da će se infekcija vratiti. I kozmetičari i farmaceuti predlažu da se nokat zahvaćen gljivičnom infekcijom maže uljem čajevca, direktno na nokat 1-2 puta na dan ili otopinom čajevca s baznim uljem.

Nanosite li stalno lak za nokte, on će spriječiti dotok kisika u nokat, te zadržavati vlagu i time pogodovati razvoju gljivica. Ako ga pak stavljate potrebno ga je ukloniti svaki put prije nanošenja preparata za liječenje!”,govori kozmetičarka Petra Kump te dodaje da kožicu oko noktiju ne treba rezati, već ju samo pogurati prema korijenu nokta.

Svakako izbjegavajte hodati bosi jer tako najlakše nastaje “debela” koža koja se vrlo lako isušuje i puca. Ako već hodate bosi, hodajte u čarapama kako ne bi stvarali natiske i grubu kožu. No izbjegavajte hodati bosi i oko javnih bazena, tuševa ili u svlačionicama, te stopala brišite svojim, a ne tuđim ručnicima, a ako već idete na kozmetički tretman provjerite ima li kozmetički salon sterilizira instrumente.

Piling za grubu kožu

Pomiješajte žlicu kokosova ulja (iz frižidera) i žlicu soli (grublje ili sitnije). Utrljajte u stopala i izmasirajte ih. Potom isperite i dobro izrašpajte omekšanu kožu kamenom plovućcem ili rašpicom.

Kupka protiv gljivica

Noge namočite u vodi kojoj ste dodali jednu šalicu jabučnog octa. Nakon 15 minuta posušite stopala pa sve ponovite, ali u posudu dodajte i pet žlica sode bikarbone. Ocat uništava gljivice jer djeluje antibakterijski i antivirusno, a soda sprečava njihovo širenje.

Pročitajte više na 24 sata

 

Izvor: 24 sata | Foto: Pixabay

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close