Vijesti

Savjeti ovog učitelja neka ovo ljeto postanu i vaša zadaća

Učitelj Cesare Cata (33) iz srednje škole Don Bosco u talijanskom gradiću Ferno, svojim je učenicima preko ljeta odlučio dati zadaću, a zadaća je postala viralni hit.


Naravno, ne radi se o običnoj zadaći. Umjesto uobičajenih književnih prijedloga dao im je recept kako da žive nadahnut život, a njegovi su prijedlozi u kratkom vremenu skupili stotine tisuća lajkova u brojnim medijima diljem svijeta.

HuffPost intervjuirao je Catu koji tvrdi da mu je uzor oduvijek bio gospodin Keating, lik Robina Williamsa iz filma “Društvo mrtvih pjesnika”, a inspiracija za listu bila je “magija ljeta”.

1. Ponekad, ujutro, prošetajte obalom potpuno sami. Pogledajte kako se sunčeva svjetlost reflektira na vodi i razmišljajte o stvarima koje najviše volite. Budite sretni.

2. Pokušajte koristiti neke nove riječi koje smo naučili ove godine. Što ste više stvari u stanju izgovoriti, to ćete lakše doći do stvari o kojima ćete razmišljati, a što više razmišljate slobodniji ćete biti.

3. Čitajte koliko god možete, ali ne zato što morate. Čitajte jer ljeto potiče avanture i snove, a kad čitate, osjećat ćete se kao laste u letu. Čitajte jer to je najbolji oblik buntovništva koji imate (ako vam treba savjet, javite mi se).

4. Izbjegavajte stvari, situacije i ljude zbog kojih se osjećate prazno i negativno. Tražite stimulativne situacije i društvo koje vas obogaćuje, koje vas razumije i cijeni zbog onog što jeste.

5. Ako se osjećate tužno i uplašeno, ne brinite. Ljeto, kao i sva druga predivna stvar u životu, može vas zbuniti. Pokušajte voditi dnevnik i pišite kako se osjećate, a u rujnu, ako to želite, možemo ga zajedno pročitati.

6. Plešite, bez srama. Na plesnom podiju ili sami u svojoj sobi. Ljeto je ples i blesavo je ne sudjelovati.

7. Barem jednom pogledajte svitanje. Budite tihi i dišite, zatvorite oči i budite zahvalni.

8. Bavite se sportom.

9. Ako upoznate nekog tko vas očara, recite im to koliko god iskreno možete. Nije bitno razumije li vas. Ako vas ne razumije, nije vam suđeno, a ako jest, ljeto 2015. bit će zlatno vrijeme za vas (a ako ne upali, vratite se na broj 8).

10. Malo se vratite na bilješke s nastave. Usporedite stvari koje smo pročitali i naučili s onim što vam se dogodilo.

11. Budite sretni kao sunčeva svjetlost i neukrotivi poput mora.

12. Nemojte psovati. Uvijek budite pristojni i dobri.

13. Gledajte filmove (po mogućnost na engleskom), kako biste popravili svoje govorne vještine, ali ne dopustite da film završi s odjavnom špicom već ga ponovno proživite dok živite vlastito ljeto.

14. Preko dana ili tijekom noći sanjarite o tome kakav bi vaš život mogao i trebao biti. Tijekom ljeta, uvijek činite sve da izbjegnete odustajanje i sve što je u vašoj moći da slijedite svoje snove.

15. Budite dobri.

Cata je na kraju za HuffPost dao i nekoliko svojih filmskih prijedloga vezano za točku 13: “Breakfast at Tiffany’s,” “The Prince of Tides,” “The Notebook,” “One Day,” “The Bridges of Madison County” i “Shadowlands”.

Što se njegovog ljeta tiče, Cata će ga provesti pišući svoj prvi roman, pripremajući pet predstava za festival na čijem je čelu, a završit će i nekoliko eseja. No, ostavio je mjesta i za malo spontanosti.

Uglavnom, prvi je dan ljeta pa vidite hoće li vam Catina lista pomoći.


Tekst: index.hr

Foto: facebook

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close