Vijesti

Saint Patrick’s Day

Dan Svetog Patrika ili Saint Patrick’s Day (irski. Lá Fhéile Pádraig) je svetkovina u čast sv. Patrika, stara više od tisuću godina. Slavi se 17. ožujka, najviše u Irskoj.


Na Dan sv. Patrika, koji je tijekom korizme, irske obitelji tradicionalno idu u crkvu ujutro i slave popodne. Korizmeni post se prekida na dan, i ljudi plešu, piju i jedu tradicionalna irska jela pripravljena od slanine i kupusa. Tradicionalno su list djeteline i zelena boja simboli ovog dan.

Prve poznate parade za Dan sv. Patrika održane su u Bostonu 1737. godine, a 1762. godine u New Yorku, koja je s vremenom postala najpoznatija i gdje danas prisustvuje nekoliko milijuna posjetitelja te više od 150 tisuća direktnih sudionika. U čast istoga sveca i katedrala u New Yorku nosi njegovo ime.

Najveća proslava u samoj Irskoj je u Dublinu, a ona traje i po nekoliko dana. Danas se slavlja održavaju diljem zemaljske kugle – Philadelphia, New Orleans, San Francisco, Montreal, London, Birmingham, Japan, Singapur, Australija itd. Neki gradovi u SAD-u čak bojaju fontane ili zebre na cestama u zeleno, a Chicago od početka 1960-ih to učini s cijelom rijekom.

U modernoj Irskoj, Dan svetog Patrika se tradicionalno smatrao religioznom svetkovinom. Sve do 1970., irski zakoni su zabranjivali ugostiteljskim objektima, da rade na taj dan.

Početkom 1995., irska vlada započinje kampanju da se Dan svetog Patrika iskoristi kao reklama za turizam i promociju Irske. Festival za Dan svetog Patrika u Dublinu posjeti preko milijun ljudi.


 

Izvor: Wikipedia/putovnica.net

 

Povezane objave

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close