Vijesti

Saharski pijesak okovao Hrvatsku: Meteorolog objasnio o kakvom se fenomenu radi

Zbog većih količina saharskog pijeska koji je stigao u Hrvatsku smanjena je vidljivost. Inače, posljedica velikih količina saharske prašine u atmosferi je zamućenje neba, ponegdje narančaste i žućkaste nijanse, objasnio je RTL-ov meteorolog Dorian Ribarić.


Moguća je i suho taloženje čestica pijeska zbog njihove težina na površinama u vrlo malim količinama, a češće je mokro taloženje uz kišu.
Takve se situacije inače najčešće javljaju krajem zime i u proljeće kad se ciklonalni vrtlozi formiraju ili pojačaju iznad ili blizu obala sjeverne Afrike te u situacijama dubokih ciklona uz zapadne obale Europe, a zajedničko je to što prevladava izraženo južno strujanje iznad našeg dijela Sredozemlja.
Sitne čestice prašine i saharskog pijeska podižu se s tla zbog lokalnog vjetra, ali se te čestice u izraženim visinskim južnim strujanjima prenose kroz atmosferu prema sjeveru.
Inače, blatna kiša nije opasna vremenska pojava te se u pravilu ne izdaju posebna meteorološka upozorenja, a često njezinu pojavu ne sadrži ni opća vremenska prognoza. Najčešće se spominje kao meteorološka zanimljivost.

 

Foto: Pexels

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Pročitajte još
Close
Back to top button
Close